انواع آرتریت دست؛ علائم و روش های درمان
- شهریور ۲۵, ۱۴۰۳
- 0 لایک
- مشاهده 41
- 0 دیدگاه
آرتریت دست چیست؟
بیش از ۱۰۰ شکل مختلف از آرتریت تا به امروز شناخته شده است که شایع ترین آنها آرتروز، آرتریت روماتوئید، نقرس و لوپوس است. در حالی که آرتریت می تواند هر مفصلی در بدن را درگیر کند، اغلب در مفاصل دست و انگشتان ایجاد می شود.
آرتریت به خصوص آرتریت دست می تواند یک بیماری ناتوان کننده باشد. افراد در طول روز به طور مداوم از دست ها و انگشتان خود استفاده می کنند. رنج بردن از درد در مفاصل می تواند انجام هر کاری را بسیار سخت تر کند.
در ادامه مقاله:
اینکه آرتریت چگونه در دستان شما ایجاد می شود؟ انواع مختلف آرتریت کدامند؟ و آیا برنامه های درمانی برای کمک به بهبود این بیماری وجود دارد؟ اگر درد، سفتی یا تورم در مفاصل خود را تجربه می کنید، همه این ها سوالاتی هستند که ممکن است از خود بپرسید. این مقاله انواع مختلف آرتریت دست را همراه با علائم، علل و گزینه های درمانی مورد بحث قرار می دهد.
آرتریت دست چیست؟
دست و مچ، دارای چندین مفاصل کوچک هستند که با هم کار می کنند تا حرکت ایجاد کنند. هنگامی که مفاصل تحت تاثیر آرتریت قرار می گیرند، فعالیت های روزمره زندگی می تواند دشوار باشد. آرتریت می تواند در بسیاری از نواحی دست و مچ دست رخ دهد و می تواند بیش از یک علت داشته باشد. در حالت عادی، فضاهای مفصلی سالم با غضروف کافی و مایع سینوویال (مایع بین مفاصل) باعث می شود تا مفاصل بدن به نرمی و بدون درد حرکت کنند. در حالی که بسیاری از اشکال مختلف آرتریت وجود دارد و بسته به بیماری متفاوت است، اکثر آنها منجر به ایجاد علائم مشابه می شوند، علائمی همچون:
- درد مفاصل
- سفتی
- تورم
- بدشکلی های مفصلی
- کاهش دامنه حرکتی
آرتریت که به طور خاص روی دست ها و انگشتان تاثیر می گذارد، می تواند منجر به ناتوانی طولانی مدت شود. این به این دلیل است که بر توانایی فرد برای غذا خوردن، لباس پوشیدن و انجام فعالیت های روزانه او تأثیر می گذارد. اگرچه آرتریت درمان نشده یا شدید دست ها ممکن است کیفیت زندگی فرد را کاهش دهد، اما درمان ها و اقدامات پیشگیرانه ای وجود دارد که خوشبختانه روند پیشرفت آن را کاهش می دهد. توجه داشته باشید که با گذشت زمان، اگر آرتریت درمان نشود، استخوان های تشکیل دهنده مفصل می توانند شکل طبیعی خود را از دست بدهند. این باعث درد بیشتر می شود و حرکت را محدودتر می کند.
انواع آرتریت که می تواند دست ها را تحت تاثیر قرار دهد
شایع ترین اشکال آرتریت که مفاصل دست و انگشتان را درگیر می کند، آرتروز، آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک، نقرس، آرتریت پس از سانحه و لوپوس است. همگی این ها می توانند باعث آسیب به دست ها و همچنین سایر مفاصل شوند. هر کدام از اینها علائم، علل و گزینه های درمانی خاصی دارند.
استئوآرتریت
استئوآرتریت (OA)، نوعی آرتریت دژنراتیو است که اغلب به عنوان آرتریت ساییدگی شناخته می شود و در افراد مسن بیشتر شایع است. تقریباً ۵۰ درصد از زنان و ۲۵ درصد از مردان تا سن ۸۵ سالگی به استئوآرتریت دست مبتلا می شوند. به جز ساییدگی و پارگی طبیعی، هیچ دلیل قطعی برای استئوآرتریت در دست ها وجود ندارد. با این حال، عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش دهد. این عوامل عبارتند از:
- سن بالا
- جنسیت زنانه
- چاقی
- ژنتیک
اغلب اولین علائم قابل توجه استئوآرتریت دست ها زمانی است که افراد مبتلا شروع به درخواست کمک از اطرافیان خود برای کارهای ساده می کنند. علائم معمول استئوآرتریت دست و انگشتان عبارتاند از:
- درد و سفتی مفاصل
- تورم و گرمی مفاصل
- احساس/صدای ساییدن یا قفل شدن همراه با حرکت در مفاصل
- بدشکلی های مفصلی
- کاهش دامنه حرکتی
- کیست های موکوئید
در موارد شدید آرتروز مفصل شست، افراد ممکن است دچار تغییر شکل اکستانسور شست شوند که در آن انگشت شست تقریباً تا ۹۰ درجه کشیده شده و به دلیل از بین رفتن کامل غضروف قادر به حرکت نیست. در این موارد، مفصل باقیمانده در انگشت شست برای جبران آن بیش از حد متحرک میشود. درمان های رایج برای بهبود اسئوآرتریت دست عبارتاند از:
- کار درمانی
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- تیلنول (استامینوفن)
- مصرف کوتاه مدت کورتیکواستروئیدها
- تزریق استروئید
- آتل بندی انگشت
- جراحی
آرتریت پسوریاتیک
آرتریت پسوریاتیک (PsA)، یک بیماری التهابی مزمن است که مفاصل را تحت تأثیر قرار می دهد که در افراد مبتلا به پسوریازیس دیده می شود. به طور معمول مفاصل بزرگتر مانند زانو و مچ را تحت تاثیر قرار می دهد. آرتریت پسوریاتیک همچنین می تواند انگشت شست پا، مفاصل دست و انگشتان دست را نیز تحت تاثیر قرار دهد. مانند آرتریت روماتوئید، علت دقیق آرتریت پسوریاتیک هنوز نامشخص است. با این حال، به نظر می رسد که ژنتیک نقش زیادی در این بیماری دارد. نزدیک به ۴۰ درصد از افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک، یکی از اعضای خانوادهشان مبتلا به پسوریازیس یا سایر اشکال آرتریت هستند. علاوه بر درد مفاصل، سفتی و تورم، برخی از علائم مشخصه آرتریت پسوریاتیک دست نیز وجود دارد، علائمی از جمله:
- ایجاد فرورفتگی در ناخن های دست
- تغییر رنگ ناخن ها
- داکتیلیت (تورم انگشت)
مانند آرتریت روماتوئید، هدف از درمان آرتریت پسوریاتیک کاهش التهاب در سراسر بدن است. این را می توان با استفاده از موارد زیر بدست آورد:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری
- بیولوژیک
لوپوس
یک اختلال خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به اندامها و بافتهای سالم خود میکند. بیماری چند سیستمی است که قسمتهای مختلف بدن از جمله مفاصل دست و انگشتان را تحت تأثیر قرار میدهد. مشابه بیشتر بیماری های خودایمنی دیگر، علت دقیق لوپوس همچنان ناشناخته است. اما می توان گفت که ژنتیک در کنار سایر عوامل تاثیرگذار، نقش مهمی را ایفا می کند. علائم شایع لوپوس عبارتاند از:
- درد و تورم مفاصل
- سفتی مفصل
- بثورات پوستی روی بند انگشت
مانند سایر بیماری های التهابی، درمان لوپوس دست شامل موارد زیر است:
- کار درمانی
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاح بیماری
- داروهای بیولوژیک
نقرس
نقرس، نوعی آرتریت التهابی است که در آن کریستالهای اسید اوریک در مفصل تجمع مییابند و علائم ایجاد میکنند. تجمع اسید اوریک در مفاصل ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:
- خوردن غذاهای سرشار از پورین (شامل نوشیدنی های الکلی، گوشت قرمز، برخی از ماهی ها و صدف ها)
- تولید بیش از حد اسید اوریک
- دفع خیلی کم اسید اوریک
تجمع کریستال اسید اوریک در دست و انگشتان می تواند منجر به علائمی در مفاصل شود که عبارتند از:
- قرمزی
- تورم
- احساس گرم بودن بیش از حد معمول
- بسیار حساس به لمس
توفی نقرس (انباشتگی سفت و سفید کریستال های اسید اوریک) نیز می تواند در هر یک از مفاصل انگشتان، معمولا در مفاصل DIP و PIP وجود داشته باشد. از آنجایی که نقرس یک بیماری مزمن است که با حملات حاد متناوب مشخص می شود، یافتن یک گزینه درمانی که به کاهش سطح اسید اوریک بدن کمک می کند به رفع شعله ور شدن و کاهش دفعات حملات کمک می کند. گزینه های درمانی نقرس عبارتند از:
- رژیم کم پورین
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای کاهش دهنده اسید اوریک، از جمله زیلوپریم (آلوپورینول)، اولوریک (فبوکسوستات) و کریستکسا (پگلوتیکاز)
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید (RA)، یک بیماری التهابی سیستمیک است که در آن سیستم ایمنی بدن فرد به مفاصل و اندامهای بدن حمله میکند. اگر بیماری به موقع مدیریت و درمان نشود، آرتریت روماتوئید می تواند منجر به بدشکلی های دائمی مفصل شود. اگرچه علت دقیق روماتیسم مفصلی همچنان نامشخص است. با این حال، ژنتیک نقش مهمی در ایجاد این عارضه دارد. علاوه بر ژنتیک، برخی از عوامل خطر عبارتند از:
- جنسیت زنانه
- سن بین ۳۰ تا ۶۰ سال
- سیگار کشیدن
- چاقی
- عفونت ویروسی یا باکتریایی قبلی
علائم شایع آرتریت روماتوئید که در دست ایجاد می شود، عبارتند از:
- درد مفاصل
- سفتی که در صبح بدتر می شود و با حرکت و استفاده بهبود می یابد.
- تورم و گرم شدن مفاصل
- بدشکلی های مفصلی، از جمله انحراف اولنار، ناهنجاری های گردن، بدشکلی های بوتونیر
- کاهش دامنه حرکتی
- نودول های روماتوئیدی
هدف اصلی درمان روماتیسم مفصلی، کاهش التهاب سیستمیک در کل بدن است. اگر سطوح التهاب به خوبی مدیریت شود، علائم دست نیز باید شروع به بهبود کنند. گزینه های درمانی عبارتند از:
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری
- کار درمانی
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- کورتیکواستروئیدها
اگر این بیماری به اندازه کافی و به موقع درمان شود، برخی از داروهای بیولوژیک ممکن است بتوانند آسیب مفصلی قبلی را معکوس کنند و در نهایت پیشرفت آسیب در آینده را کاهش دهند.
آرتریت پس از سانحه
هر زمان که ضربه یا آسیبی به مفصل وارد شود، آرتریت به شدت در آن ناحیه ایجاد می شود. انواع ضربه به دست ها یا انگشتان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شکستگی
- دررفتگی
- آسیب های تاندون یا رباط
این به عنوان آرتریت پس از سانحه شناخته می شود. بسته به شدت آسیب، آرتریت ممکن است به سرعت یا سال ها بعد ایجاد شود. علائم آرتریت پس از سانحه عبارتند از:
- درد و تورم در ناحیه آسیب دیده
- ناهنجاری های مفصلی، احتمالاً ناشی از یک شکستگی ضعیف التیام یافته یا دررفتگی که به درستی درمان نشده است.
اگر تروما به تازگی رخ داده است، مراقبت های پزشکی فوری مورد نیاز است. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند هر گونه شکستگی را به درستی آتل یا قالب گیری کند یا هر مفصل دررفته را درمان کند. آرتریتی که در نواحی ترومای قبلی ایجاد شده است، مشابه استئوآرتریت درمان می شود، از جمله:
- کار درمانی
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- استروئیدها
- تزریق کورتیزون
- جراحی
عمل جراحی
اگر درمانهای غیرجراحی دیگر آرتریت را تسکین نمیدهند و غضروف انتهای استخوانهای شما فرسوده شده است، جراحی ممکن است تنها گزینه پیش روی شما باشد. انواع روش های جراحی که برای آرتریت دست معمولاً به کار می روند، شامل:
فیوژن مفصل (آرترودز)
این جراحی از یک صفحه و پیچ استفاده می کند تا استخوان های مفصل شما را در کنار هم نگه دارد. در نتیجه این روش جراحی، شما یک مفصل پایدارتر و بدون درد خواهید داشت، اما انعطاف پذیری و حرکت محدودتری خواهید داشت.
تعویض مفصل (آرتروپلاستی)
مانند سایر عمل های تعویض مفصلی، جراحان از ایمپلنت مصنوعی ساخته شده از پلاستیک، سرامیک، سیلیکون یا فلزات برای جایگزینی مفصل آسیب دیده شما استفاده می کنند. به خاطر داشته باشید که ایمپلنت های انگشت لولایی، حرکت طبیعی انگشت را تقلید نمی کنند.
انتقال تاندون
تاندون ها، ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند. تاندون هایی که انگشتان شما را کنترل می کنند، به ماهیچه های کف دست و ساعد شما متصل می شوند. التهاب مداوم ناشی از آرتریت می تواند باعث پارگی تاندون ها شود. اگر این اتفاق بیفتد، می توان از بخشی از یک تاندون سالم برای بازیابی عملکرد دست استفاده کرد.
شما و جراحتان با در نظر گرفتن سن، سطح فعالیت، مفاصل آسیب دیده و میزان درد و بدشکلی که تجربه می کنید، در مورد اینکه کدام روش جراحی ممکن است برای دست شما بهترین باشد، گفت و گو خواهید کرد.
چه نوع جراحی دست معمولاً روی مفاصل خاص مبتلا به آرتریت انجام می شود؟
از جمله روش های رایج جراحی که برای افرادی که مفصل خاصی از دست آن ها دچار آرتریت شده است، انجام می شود عبارت است از:
- پایه شست. جایی که شست و مچ شما به هم می پیوندند. گزینه های رایج جراحی برای این ناحیه از دست، شامل برداشتن قسمتی یا تمام یکی از استخوان ذوزنقه ای (استخوان مچ دست در زیر مفصل شست)، انتقال تاندون یا همجوشی مفصل است.
- بند انگشت (مفاصل متاکارپوفالانژیال). جایگزینی مفصل تقریباً همیشه برای این ترمیم در نظر گرفته می شود. آرتریت روماتوئید می تواند باعث آسیب جدی و ناتوانی در بند انگشتان شما شود.
- مفصل دوم انگشت شما (مفاصل پروگزیمال بین فالانژیال). استئوآرتریت معمولاً باعث سفتی و از دست دادن حرکت می شود. تعویض یا فیوژن برای این مفاصل در نظر گرفته شده است. از آنجایی که شما به طور مکرر از این مفاصل استفاده می کنید، این احتمال وجود دارد که ایمپلنت شما فرسوده شود. در این مورد، ارائه دهنده شما ممکن است جراحی بیشتری را توصیه کند.
- مفصل بالای انگشت (مفاصل بین فالانژیال دیستال). فیوژن مفصل معمولاً برای درمان آرتروز در این مفصل استفاده می شود.
جمع بندی
اگرچه اشکال مختلف آرتریت دست ممکن است با علائم مشابه ظاهر شوند، مهم است که توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی به درستی تشخیص داده شود و نوع آرتریتی که شما را تحت تاثیر قرار می دهد، شناسایی کنید. دستیابی به علت اصلی درد دست به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کمک می کند تا برنامه درمانی شما را تنظیم کند. این به شما کمک می کند تا حد امکان از آسیب طولانی مدت جلوگیری کنید و کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد.
کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان
( بهترین فیزیوتراپی در اصفهان )
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل:
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان باشگاه بدنسازی ایرانیان کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان استخر آب درمانی ایرانیان فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان ، طی سال ها فعالیت همیشه در تلاش است تا خدمات زیر را ارائه نماید.
الکتروتراپی تکارتراپی مگنت تراپی فیزیوتراپی ورزشی لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) اولتراسوند US
فیزیوتراپی کمر فیزیوتراپی زانو فیزیوتراپی دست فیزیوتراپی گردن فیزیوتراپی سکته مغزی فیزیوتراپی پارکینسون
فیزیوتراپی پا فیزیوتراپی ACL فیزیوتراپی کف لگن فیزیوتراپی بارداری فیزیوتراپی کودکان
ماساژ درمانی باشگاه ورزشی آب درمانی و …
بخشی از خدماتی است که در کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان ارائه می شود.