انواع بیماری های استخوان و مفاصل و نکات کلیدی آن
- شهریور ۲۵, ۱۴۰۳
- 0 لایک
- مشاهده 30
- 0 دیدگاه
انواع بیماری های استخوان و مفاصل:
از شکستگیهای ناشی از ضربه به پا گرفته تا آرتروز دستها که به تدریج بدتر میشود، اینها اختلالاتی هستند که بر استخوانها و مفاصل تأثیر میگذارند و به اشکال مختلفی بروز میکنند. بدون درمان مناسب، شرایط استخوان و مفاصل میتواند منجر به درد مزمن و ناتوانی شود. مفاصل سالم مانند مچ دست، شانهها، زانوها، مچ پا و مفاصل انگشتان، به بدن شما اجازه میدهند تا به راحتی حرکت کند. استخوانهایی مانند استخوان ران و بازو (بالا بازو) نیز به حرکت کمک میکنند. استخوانها چندین عملکرد حیاتی دیگر نیز دارند. آنها از اندامهای شما محافظت میکنند، مانند جمجمه شما که از مغز محافظت میکند.
مغز استخوان، سلولهای خونی را تولید میکند. استخوانها، مواد معدنی مانند کلسیم را ذخیره میکنند و هورمونی را آزاد میکنند که به کنترل سطح قند خون کمک میکند. در عین حال که استخوانها به عملکرد بدن کمک میکنند، بیماریهای استخوانی میتوانند کل بدن شما را مختل کنند. از آنجایی که مفاصل، از دو استخوان تشکیل شدهاند که به هم میرسند یا مفصل میشوند، بین بیماریهای آنها، همپوشانی زیادی وجود دارد. استخوانها میتوانند آسیب ببینند یا به بیماری مفصلی واکنش نشان دهند تا مشکل بیمار را تشدید کنند. استخوانها تحت تأثیر آرتریت قرار میگیرند، حتی اگر آرتریت از مفاصل شروع شود.
تفاوت بین استخوان و مفاصل در چیست؟
در حالی که استخوانها و مفاصل تقریباً به طور مشابه در بدن عمل میکنند، اما این دو متمایز از هم هستند. استخوانها، بافت زندهای هستند که از کلاژن و فسفات کلسیم ساخته شدهاند و آنها را قوی و در عین حال انعطافپذیر میسازد. این ترکیب شکل و پشتیبانی را برای بدن فراهم میکند. جدا از کمک به حرکت بدن، استخوانها همچنین به عنوان سپری برای اندامهای نرمتر عمل میکنند که به بهترین شکل، توسط دندههای قفسه سینه برای قلب و ریهها نشان داده میشود و جمجمه از مغز محافظت میکند. استخوانها همچنین به عنوان ذخیره مواد معدنی عمل میکنند و به تنظیم سطح قند خون کمک میکنند. مفاصل، مناطقی هستند که در آن دو یا چند استخوان به هم میرسند و شامل چندین نوع بافت مانند غضروف، غشای سینوویال، رباطها، تاندونها و منیسک و همچنین مایعی است که امکان تحرک در مفصل را فراهم میکند.
انواع بیماری های استخوان
حتی در بین بیماریهای استخوانی، علائمی که تجربه میکنید، متخصصانی که میبینید و درمانی که دریافت میکنید، کاملاً متفاوت هستند – برای مثال، بسته به اینکه آیا پوکی استخوان یا سرطان استخوان دارید. بیماریهای استخوانی رایج در بزرگسالان و کودکان شامل موارد زیر است:
نقرس
نقرس، شکل رایج آرتریت التهابی است که با درد شدید مشخص میشود و به دلیل اسیداوریک بیش از حد در بدن ایجاد میشود. کریستالهای اسیداوریک در مفاصل و بافتهای اطراف بدن جمع میشوند. این اختلال معمولاً یک مفصل را در یک زمان تحت تأثیر قرار میدهد، معمولاً مفصلی که انگشت شست پا را به هم متصل میکند. دیگر مفاصلی که معمولاً آسیب میبینند، مفاصل انگشت کوچک پا، مچ پا و زانو هستند. علائمی مانند درد شدید، تورم، قرمزی و گرما به طور کامل بدتر میشوند یا ناپدید میشوند. موارد مکرر نقرس ممکن است منجر به آرتریت نقرسی، یک نوع شدید آرتریت شود. عوامل خطر که در ابتلا به نقرس نقش دارند، عبارتند از: جنسیت، چاقی، برخی شرایط سلامتی، استفاده از برخی داروها مانند دیورتیکها، افزایش مصرف الکل و غذا و نوشیدنی با فروکتوز بالا و رژیم غذایی غنی از پورین.
پوکی استخوان
یکی از شایعترین بیماری های استخوانی، پوکی استخوان است که شامل از دست دادن استخوان است. این وضعیت منجر به ضعیف شدن استخوان ها می شود که احتمال شکستگی آنها بیشتر است. پوکی استخوان، یک بیماری نامرئی است که اغلب بدون اینکه مردم متوجه شوند به آن آسیب می زند، آسیب می رساند.
بیماری های متابولیک استخوان
پوکی استخوان، یکی از چندین بیماری متابولیک استخوان است. اینها اختلالات استحکام استخوان ناشی از کمبود مواد معدنی یا ویتامین (مانند ویتامین D، کلسیم یا فسفر) هستند که منجر به توده یا ساختار استخوان غیرطبیعی می شود. استئومالاسی (نرم شدن استخوان ها)، هیپرپاراتیروئیدیسم (غده بیش فعال که منجر به از دست دادن کلسیم استخوان می شود)، بیماری استخوان پاژه (استخوان های غیرطبیعی بزرگ و ضعیف) و اختلالات رشد استخوانی که کودکان را تحت تاثیر قرار می دهند، همه از انواع مختلف بیماری های متابولیک استخوان هستند.
شکستگی
شکستگیهای حاد معمولاً به دلیل تروما ایجاد میشوند، اگرچه میتوانند با سرطان استخوان مرتبط باشند. از سوی دیگر، شکستگیها به سن بیمار نیز وابسته هستند. به عنوان مثال، استخوانهای کودکان انعطافپذیرتر هستند و شکستگیها سریعتر بهبود مییابند. احتمال شکستگی مچ دست کودکان در هنگام زمین خوردن در حین ورزش یا بازی، بیشتر است. افراد مسن به دلیل مشکلات تعادلی در برابر زمین خوردن و آسیبهای لگن، آسیبپذیرتر هستند و از آنجایی که استخوانهایشان ممکن است شکنندهتر باشد، احتمال شکستگی لگنشان بیشتر است.
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید، یک بیماری خودایمنی و التهابی است که باعث می شود تا سیستم ایمنی بدن، به اشتباه به سلول های سالم حمله کند و منجر به التهاب یا تورم دردناک در ناحیه آسیب دیده شود. این بیماری میتواند به چندین مفاصل، معمولاً دستها، مچها و زانوها به طور همزمان حمله کند و به بافت مفصل آسیب برساند که منجر به درد مزمن، عدم تعادل یا بیثباتی و تغییر شکل میشود. علائم آرتریت روماتوئید شامل درد و سفتی در مفاصل متعدد و همچنین حساسیت و تورم است. اینها به طور متقارن در هر دو طرف بدن مانند هر دو مچ دست یا هر دو زانو رخ می دهند. علائم دیگر کاهش وزن، تب، خستگی و ضعف است. در حالی که علت اصلی این اختلال ناشناخته است، عواملی مانند سن، جنسیت، ژنتیک، قرار گرفتن در معرض سیگار در سنین پایین و چاقی با افزایش خطر ابتلا به آن مرتبط است.
شکستگی استرسی
شکستگیهای استرسی، ترکهای ریز در استخوان هستند. آنها در اثر نیروی تکراری، اغلب به دلیل استفاده بیش از حد – مانند بالا و پایین پریدن مکرر یا دویدن در مسافتهای طولانی ایجاد میشوند. شکستگیهای استرسی همچنین میتوانند در اثر استفاده عادی از استخوانی که در اثر بیماریهایی مانند پوکی استخوان ضعیف شده است، ایجاد شود. شکستگیهای استرسی بیشتر در استخوانهای تحمل کننده وزن ساق پا و پا دیده میشود. ورزشکاران دو و میدانی و سربازان تازهکار که کولههای سنگین را در مسافتهای طولانی حمل میکنند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. اما هر کسی ممکن است دچار شکستگی استرسی شود.
سرطان استخوان
به گفته موسسه ملی سرطان، سرطانی که از استخوان منشا می گیرد، به نام سرطان اولیه استخوان، نادر است و کمتر از ۱ درصد از سرطان های جدید تشخیص داده شده را تشکیل می دهد. سرطانی که از سایر قسمتهای بدن به استخوانها گسترش مییابد، شایعتر است، مانند تومورهای متاستاتیک ناشی از سرطان پروستات یا سینه. مولتیپل میلوما، نوعی سرطان خون، با عملکرد مغز استخوان و تولید استخوان جدید در لگن، لگن، دنده ها، شانه ها و ستون فقرات تداخل می کند و خطر شکستگی را افزایش می دهد.
بورسیت
این اختلال با التهاب بورسا، کیسه کوچک پر از مایع که به عنوان بالشتکی بین استخوان و سایر قسمتهای متحرک مانند ماهیچهها، تاندونها، مفاصل یا پوست عمل میکند، مشخص میشود. بورس ممکن است قرمز شود و محتوای مایع آن افزایش یابد و منجر به تورم دردناک شود. بورسیت در اثر استفاده بیش از حد یا افزایش سطح فعالیت مفصل ایجاد میشود. تروما یا عارضهای از آرتریت روماتوئید، نقرس یا عفونت نیز ممکن است در ایجاد این اختلال نقش داشته باشد، اگرچه مواردی از بورسیت وجود دارد که نمیتوان علت آن را مشخص کرد. علائم شامل درد و حساسیت در هنگام فشار دادن به اطراف مفصل، سفتی و درد هنگام حرکت مفصل آسیبدیده و تورم، گرما یا قرمزی روی خود مفصل است.
اسکولیوز
اسکولیوز، یک ناهنجاری مفصلی است که زمانی رخ میدهد که ستون فقرات به طرفین چرخیده و خمیده شود. اغلب این وضعیت هیچ علت شناخته شدهای ندارد، در این صورت به آن اسکولیوز ایدیوپاتیک میگویند. در حالی که علت آن هنوز ناشناخته است، اسکولیوز ایدیوپاتیک معمولاً در خانوادههایی که سابقه این بیماری را داشتهاند، ایجاد میشود. هر چند ژنهای خاص درگیر، هنوز همگی شناسایی نشدهاند و ممکن است عواملی فراتر از ژنتیک نیز وجود داشته باشد. برخی افراد به اشتباه فکر میکنند که حمل کوله پشتی سنگین یا خوابیدن به پهلو میتواند باعث اسکولیوز شود، اما اینطور نیست.
برای تشخیص اختلالات مفصلی از چه روش هایی استفاده می شود؟
تشخیص اختلالات مفصلی، با گرفتن شرح حال پزشکی و معاینه فیزیکی شروع میشود. این یک معاینه کامل اسکلتی عضلانی است، نه فقط ارزیابی مفصل یا ناحیهای که آسیب دیده است. تستهای تصویربرداری مانند اشعهایکس، MIR و سونوگرافی، به تعیین شدت بیماری کمک میکند. پزشک ممکن است آزمایشهای خونی را تجویز کند که نشاندهنده فرآیندهای التهابی است، مانند آرتریت روماتوئید. اسکن تراکم استخوان به نام اسکن DEXA برای ارزیابی پوکی استخوان استفاده میشود. بسته به یافتههای معاینه پزشکی و نتایج آزمایش، درمانگر اولیه شما ممکن است شما را به یک متخصص ارجاع دهد تا تشخیص را تأیید کند و درمان را توصیه کند. ارتوپد، ارتوپد اطفال، جراح ارتوپد، روماتولوژیست، فیزیتریست، انکولوژیست ارتوپدی و فیزیوتراپیست یا کاردرمانگر از جمله ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی هستند که ممکن است به آنها مراجعه کنید.
نکاتی که به حفظ سلامت استخوان ها و مفاصل کمک می کند
مفاصل سالم میتواند به شما کمک کند که حتی با افزایش سن، قادر به انجام فعالیتهای خود باشید. اگرچه ممکن است نتوانید به طور کامل از آسیبدیدگی جلوگیری کنید یا از شرایط سلامتی مانند آرتریت اجتناب کنید، اما کارهایی وجود دارد که میتوانید برای محافظت از مفاصل خود در طول زندگی خود انجام دهید. در اینجا چند نکته ساده برای حفظ سلامت مفاصل شما وجود دارد که عبارت است از:
وزن ایده آل را حفظ کنید
اضافهوزن، فشار بیشتری بر مفاصل تحمل کننده وزن شما مانند زانوها، مچ پا، باسن و کمر وارد میکند. با دستیابی
به وزن سالم و حفظ آن، میتوانید میزان استرس وارده بر مفاصل خود را محدود کرده و خطر آسیب مفاصل را کاهش دهید.
فعال بمانید
فعال ماندن میتواند به کاهش سفتی مفاصل شما کمک کند. شما باید اغلب در طول روز حرکت کنید و از ماندن
طولانی مدت در یک موقعیت خودداری کنید. ورزشهای سبک مانند پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری، تمرینات قدرتی
و کشش، میتوانند به حرکت مفاصل شما کمک کنند و حتی ممکن است به کاهش وزن اضافی کمک کنند. هنگام
انجام هر نوع ورزش، باید مطمئن شوید که مفاصل خود را با آهسته انجام دادن آن در ابتدا و در صورت لزوم استفاده
از تجهیزات حفاظتی مناسب محافظت کنید.
تمرینات تقویتی انجام دهید
ماهیچهها و استخوانهای قوی، حمایت و ثبات را برای مفاصل شما فراهم میکنند. افزودن تمرینات قدرتی به
برنامه روزانه خود، میتواند به شما کمک کند عضلاتی بسازید که مفاصل شما را ایمن و متحرک نگه میدارند.
روال تمرینات قدرتی شما باید شامل تمرینات تقویت کننده مرکزی برای عضلات شکم، پشت و قفسه سینه
باشد. یک هسته قوی میتواند به جلوگیری از مشکلات مربوط به تعادل، سقوط و سایر حوادثی که میتواند
باعث آسیب مفاصل شود، کمک کند. ورزشهای تحمل وزن، مانند پیادهروی یا دویدن، میتواند به شما برای
حفظ استخوان های قوی کمک کند.
از وضعیت بدنی صحیح استفاده کنید
وضعیت بدنی مناسب میتواند از فشار اضافی روی مفاصل جلوگیری کند و خطر آسیب به عضلات اطراف
را کاهش دهد. مراقب وضعیت بدن خود در حین انجام حرکات تکراری، نشستن، ایستادن باشید. همچنین
هنگام بلند کردن اجسام سنگین بسیار احتیاط کنید، زیرا میتواند شما را از آسیب دردناک یا آسیب مفاصل محافظت کند.
رژیم غذایی سالم را فراموش نکنید
تغذیه سالم ممکن است سلامت مفاصل شما را بهبود بخشد و به کاهش وزن اضافی کمک کند.
شما میتوانید با خوردن غذاهای حاوی پروتئین، کلسیم و ویتامین D مانند محصولات لبنی و سایر غذاهای غنی شده،
استخوانهای خود را قوی نگه دارید. ماهیهایی مانند سالمون، حاوی اسیدهای چرب امگا
۳ هستند که میتوانند التهاب مفاصل شما را کاهش دهند. سایر غذاها مانند گوجهفرنگی،
روغن زیتون، سبزیجات برگ سبز، انواع توتها و آجیل ممکن است به کاهش التهاب کمک کنند.
از مصرف سیگار بپرهیزید
سیگار خطر پوکی استخوان و شکستگی استخوان را افزایش میدهد. همچنین افراد سیگاری در معرض خطر بیشتر کمردرد و آرتریت روماتوئید
هستند. برای بهبود سلامت استخوانها و سلامت مفاصل، سیگار را ترک کنید.
مصرف ویتامین D و کلسیم را در اولویت قرار دهید
ویتامین D و کلسیم، دو ماده مغذی هستند که برای سلامت استخوانها مورد نیاز هستند. ویتامین
D در واقع برای جذب کلسیم مورد نیاز است. شما میتوانید ویتامین D را از طریق قرار گرفتن در معرض
نور خورشید، رژیم غذایی یا مکمل دریافت کنید. پزشک شما میتواند برای تعیین اینکه آیا کمبود ویتامین D
دارید یا نه، آزمایش خون تجویز کند. کلسیم پایین با کاهش تراکم استخوان و افزایش خطر شکستگی مرتبط است.
هدف فیزیوتراپی ایرانیان کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر است.
کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان ، بهترین فیزیوتراپی در اصفهان
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیکها و بخش های درمانی :
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان باشگاه بدنسازی ایرانیان کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان استخر آب درمانی ایرانیان فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی
فیزیوتراپی ایرانیان ، طی سال ها فعالیت همیشه در تلاش است تا خدمات زیر را ارائه نماید.
الکتروتراپی ، تکارتراپی ، مگنت تراپی ، فیزیوتراپی ورزشی ، لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) ، اولتراسوند US ، فیزیوتراپی کمر ، فیزیوتراپی زانو ، فیزیوتراپی دست ، فیزیوتراپی گردن ، فیزیوتراپی سکته مغزی ، فیزیوتراپی پارکینسون ، فیزیوتراپی پا ، فیزیوتراپی درد پاشنه پا ، فیزیوتراپی خارپاشنه ، فیزیوتراپی ACL ، فیزیوتراپی کف لگن ، فیزیوتراپی بارداری ، فیزیوتراپی کودکان ، ماساژ درمانی ، باشگاه ورزشی ، آب درمانی و …