بهترین دکتر ارتوپد خوب | پزشک متخصص ارتوپد کیست؟
- شهریور ۲۵, ۱۴۰۳
- 0 لایک
- مشاهده 51
- 0 دیدگاه
متخصص ارتوپد خوب در اصفهان
پزشک متخصص ارتوپد به فردی اطلاق می شود که تخصص او درمان و یا پیشگیری از مشکلات مرتبط با سیستم اسکلتی و عضلانی بیماران است. به طور کلی، وجود اختلال در عملکرد یا شکل ظاهری عضلات، مفاصل، استخوان ها، غضروف ها، تاندون ها و رباط ها می تواند کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در چنین شرایطی، بیماران برای رفع ناهنجاری ها و یا درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی خود باید به یک پزشک متخصص ارتوپد خوب مراجعه نمایند.
مشکلات اسکلتی و عضلانی معمولا در اثر رگ به رگ شدن شدید عضله، ربات یا سایر ساختارهای اسکلتی ایجاد می گردند. همچنین ضربه های شدید ناشی از سقوط یا تصادف ممکن است شکستگی یا در رفتگی مفاصل و یا استخوان ها را در پی داشته باشند. درمان کلیه این اختلالات از طریق درمان های تخصصی و توسط پزشک متخصص ارتوپد انجام می گیرد.
یک پزشک متخصص ارتوپد خوب باید بتواند به کمک روش های تشخیصی پزشکی نوع اختلال را تشخیص داده و بهترین روش درمان را برای رفع اختلال انتخاب نماید. روش های درمانی که معمولا یک پزشک متخصص ارتوپد انتخاب می کند، معمولا شامل درمان های جراحی و غیر جراحی خواهد بود. در بسیاری از موارد ممکن است یک متخصص ارتوپد از درمان های مکمل نیز استفاده کنند. برای مثال، همکاری متخصصین ارتوپدی با فیزیوتراپیست ها و کار درمانگرها باعث می شود تا درمان بسیاری از ناهنجاری های اسکلتی و عضلانی با سرعت بیشتری انجام گیرد. در مواردی نیز که پزشک متخصص ارتوپد ناچار به انجام جراحی می شود باید تا زمان بهبودی کامل فرد، بر مراقبت های پس از جراحی نظارت داشته باشد.
دکتر متخصص ارتوپد کیست؟
پزشک متخصص ارتوپد به عنوان یکی از تخصص های اصلی پزشکی به حساب می آید. فردی که در این رشته تحصیل می کند با اختلالات سیستم اسکلتی و عضلانی افراد سر و کار خواهد داشت. بنابراین درمان هر گونه آسیب یا بیماری در اعضای بدن شامل استخوان ها، ماهیچه ها، مفاصل و بافت های نرم، به متخصص ارتوپد مربوط می شود.
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که یک جراح ارتوپد، پزشک متخصص ارتوپد نیز خواهد بود؛ در حالی که عکس آن ممکن است صدق نکند. در هر حال، معمولا آسیب های وارد به ساختار اسکلتی-عضلانی افراد از طریق درمان های غیر جراحی برطرف می گردند. هر چند در مواردی که آسیب های شدیدی به اندام بیمار وارد شده باشد، لازم است از روش جراحی نیز کمک گرفته شود.
پزشک متخصص ارتوپد یا جراح ارتوپد از طریق روش های درمانی تخصصی به کاهش شدت درد جسمانی افراد کمک کرده و مشکلات حرکتی بیماران را تا حد زیادی برطرف می کنند.
پزشک متخصص ارتوپد چه اختلالاتی را درمان می کند؟
به طور کلی، هر نوع اختلال یا بیماری که در گروه مشکلات اسکلتی-عضلانی دسته بندی شود، باید توسط متخصص ارتوپد یا جراح ارتوپد تحت درمان قرار گیرد. ساختار اسکلتی عضلانی انسان شامل همه اجزای زیر خواهد بود:
- غضروف ها
- استخوان ها
- مفاصل
- ربات ها
- اعصاب حرکتی
- تاندون ها
- ماهیچه ها و بافت های نرم
بیماری های مختلفی می توانند ساختار اسکلتی عضلانی بدن را تحت تاثیر قرار دهند. جراحان متخصص ارتوپد به کمک روش های تشخیصی می توانند این بیماری ها و علت وقوع را بررسی کرده و بهترین روش درمانی را برای آن ها انتخاب نمایند. از جمله اختلالاتی که معمولا توسط پزشک متخصص ارتوپد تحت درمان قرار می گیرند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تومورهای خوش خیم در بافت نرم
- سرطان استخوان
- آرتریت و به طور خاص آرتروز
- بورسیت
- وجود نقص ها و اختلالات مادرزادی که از زمان تولد با نوزاد همراه هستند؛ مانند دیسپلازی و پاچنبری
- رگ به رگ شدن و یا کشیدگی عضلات
- دردهای شدید کمر و گردن
- انواع ترومای ارتوپدی مانند شکستگی استخوان
- اسکولیوز
- تاندونیت
- وقوع آسیب های ورزشی
تفاوت پزشک متخصص ارتوپد با روماتولوژیست چیست؟
پیش از این اشاره کردیم که پزشک متخصص ارتوپدی به دنبال درمان و یا پیشگیری از بیماری های مرتبط با ساختار اسکلتی عضلانی است. در بیان وظایف پزشک متخصص روماتولوژی نیز می توان درمان همین اختلالات را نام برد. برای مثال، روماتولوژیست و پزشک متخصص ارتوپد هر دو می توانند بیماری هایی از جمله کمردرد، پوکی استخوان و یا آرتریت را درمان نمایند. با این حال، در وظایف متخصصین این دو رشته پزشکی، تفاوت های وجود دارد.
یکی از تفاوت های اساسی پزشک متخصص ارتوپد با روماتولوژیست این است که یک متخصص ارتوپد می تواند در مواقع ضروری جراحی نیز انجام دهد (در صورت وجود مجوز جراحی). این در حالی است که روماتولوژیست ها امکان انجام جراحی را نخواهند داشت.
علاوه بر این، پزشکان متخصص ارتوپد می توانند در درمان اختلالات متعدد شامل ساییدگی ها، نقایص مادرزادی و آسیب های ترومایی شدید دخالت داشته باشند. این در حالی است که یک روماتولوژیست عمدتا به دنبال رفع شرایطی است که از بیماری های سیستمیک ناشی شده و تمامی بدن را تحت تاثیر قرار می دهند. برای مثال، واسکولیت، لوپوس، آرتریت روماتوئید و اختلالات ارثی نادر، عمدتا توسط روماتولوژیست ها درمان می گردد.
البته در برخی موارد بیمار باید به طور همزمان تحت نظر یک روماتولوژیست و یک متخصص ارتوپد درمان شود. به طور مثال، افرادی که به اختلال التهابی آرتریت روماتوئید مبتلا می شوند، باید در درمان خود از توانایی های هر دو پزشک متخصص کمک بگیرند.
یک پزشک متخصص ارتوپد خوب چه کارهایی انجام می دهد؟
پزشک متخصص ارتوپد در درمان طیف وسیعی از بیماری ها می تواند حضور داشته باشد. ارتوپدیست ها معمولا دارای تخصص یا فوق تخصص در زمینه رفع بیماری های اسکلتی عضلانی هستند. برخی اقدامات درمانی و جراحی ها در زمینه اختلالات اسکلتی عضلانی تنها توسط فوق تخصص ارتوپد قابل انجام هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- جراحی تعویض مفصل
- جراحی دست و اندام فوقانی
- جراحی مچ پا و یا قسمت های دیگر پا
- انواع تروماهای ارتوپدی
- آنکولوژی ارتوپدی که به مراقبت از تومور و سرطان مربوط می شود
- جراحی ستون فقرات
- انجام جراحی های ارتوپدی در کودکان
- انجام جراحی برای رفع آسیب های ورزشی
تحصیلات یک پزشک متخصص ارتوپد چیست؟
هر پزشک متخصص ارتوپد باید حداقل به مدت ۱۴ سال تحت آموزش پزشکی قرار گیرد. بخشی از این بازه زمانی شامل چهار سال مقطع کارشناسی و چهار سال تحصیل در دانشکده پزشکی می شود. در ادامه دوره، فرد باید یک دوره رزیدنتی ارتوپدی را پشت سر بگذارد.
در دوره رزیدنتی ارتوپدی که معمولا به مدت پنج سال به طول می انجامد، درمان های پزشکی به صورت دوره های عملی آموزش داده می شود. افرادی که مایل به گذراندن دوره فوق تخصص هستند باید به مدت یک یا دو سال آموزش های اضافی را دریافت نمایند. در نهایت، فرد باید با پشت سر گذاشتن آزمون های لازم، مجوزهای مورد نیاز برای درمان بیماران اسکلتی عضلانی را دریافت نماید.
در چه صورتی لازم است به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه نمود؟
وجود دردهای شدید اسکلتی عضلانی در نواحی مختلف بدن می تواند به وجود بیماری های خاصی مرتبط باشد. البته این مساله زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که درد یا اختلال عملکرد برای مدت زمان طولانی ادامه داشته باشد. برخی از شرایطی که در صورت بروز آن ها لازم است فرد حتما به یک پزشک متخصص ارتوپد مراجعه نماید عبارتند از:
- بروز التهاب و تورم
- احساس درد شدید در مفاصل
- وجود اختلال یا درد در هنگام حرکت دادن مفصل آسیب دیده، ساییده شده یا ضرب دیده
- وجود بی حسی یا گزگز
- وجود محدودیت های حرکتی در اثر درد شدید
- گرفتگی و اسپاسم در قسمت های مختلف بدن
پزشک متخصص ارتوپد برای تشخیص اختلالات اسکلتی عضلانی از چه روش هایی استفاده می کند؟
افرادی که به اختلالات اسکلتی عضلانی مبتلا می شوند، باید در اسرع وقت به یک پزشک متخصص ارتوپد یا جراح ارتوپد مراجعه نمایند. در گام اول، پزشک پس از دریافت اطلاعات کافی درباره سابقه پزشکی و سبک زندگی فرد، معاینات فیزیکی مورد نظر خود را انجام خواهد داد. در هنگام معاینه فیزیکی، پزشک مفصل آسیب دیده را خم و راست کرده و حرکت می دهد. ممکن است طی معاینه، از روش هایی مانند ضربه زدن یا فشار دادن عضو آسیب دیده نیز کمک بگیرد.
در هر صورت، پس از انجام معاینات فیزیکی ممکن است انجام برخی روش های تشخیصی دیگر توسط پزشک متخصص ارتوپد تجویز گردد. از جمله روش های تصویربرداری تشخیصی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عکس برداری با اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- تصویربرداری ام آر آی
بررسی تصویرهای به دست آمده به پزشک متخصص ارتوپد کمک می کند تا تشخیص دقیق تری داشته باشد. در نهایت، بر اساس نتایج حاصل از معاینات و تصویربرداری ها، بهترین روش درمانی برای بهبود وضعیت بیمار انتخاب خواهد شد.
پزشک متخصص ارتوپدی از چه روش های غیرجراحی برای درمان استفاده می کند؟
یک پزشک متخصص ارتوپد خوب در ابتدای درمان اختلالات اسکلتی عضلانی، عمدتا از روش های غیرجراحی استفاده می کنند. این کار باعث می شود تا بیمار حتی الامکان از طریق روش های غیر تهاجمی درمان شود. انجام روش های درمانی غیرجراحی زیر در درمان اختلالات اسکلتی عضلانی مرسوم خواهد بود:
- استفاده از وسایل کمکی برای تثبیت استخوان های مفاصل مانند گچ، انواع آتل، بریس ها و تسمه ها
- تزریق برخی داروها به مفاصل مانند کورتیزون یا سایر داروهای استروئیدی و یا مکمل های ویسکو
- مصرف داروهای مسکن استامینوفن یا ایبوپروفن
- انجام فیزیوتراپی های تخصصی برای رفع گرفتگی های عضلات و تقویت قوای عضلانی
- انجام کاردرمانی برای بهبود سبک زندگی افراد و انجام کارهای روزمره مانند غذا خوردن و لباس پوشیدن
- استفاده از آرتز که شامل کفشی سفارشی برای حفظ موقعیت صحیح پا می شود
- درمان با پلاسمای غنی از پلاکت؛ البته این روش درمانی هنوز در مرحله تحقیق قرار دارد
چه جراحی هایی توسط پزشک متخصص ارتوپد قابل انجام است؟
یکی از نکاتی که باید به آن توجه نمود این است که یک جراح ارتوپد می تواند متخصص ارتوپد نیز باشد. اما هر متخصص ارتوپدی نمی تواند جراحی ارتوپد نیز انجام دهد. برخی از مهم ترین درمان های جراحی ارتوپدی که توسط یک جراح متخصص ارتوپد قابل انجام هستند، به شکل زیر دسته بندی می گردند.
انواع جراحی های مرتبط با پا و قسمت های مختلف آن
- ترمیم تاندون آشیل
- جراحی انگشت چکشی
- تعویض کامل مچ پا یا فیوژن
- انتشار میوفاشیال کف پا
- جراحی برای اصلاح بنیون
- جراحی آزادسازی تونل کارپال
- جراحی دست و اندام فوقانی
- عمل انقباض دوپویترن
- برداشت کیست گانگلیونی
- جراحی روتاتور کاف شانه
- جراحی انگشت ماشه ای
انواع جراحی هایی که شامل تعویض مفاصل می شوند
- جراحی تعویض کامل لگن
- جراحی تعویض کامل یا جزیی زانو
- تعویض کامل مفصل شانه
- انجام جراحی های نادر مانند تعویض مفصل آرنج یا مچ دست
انجام جراحی هایی که برای ترمیم ترومای ارتوپدی و یا رفع عوارض آن ها لازم هستند
- ترمیم دررفتگی ها
- تثبیت شکستگی ها
- پیگیری و مراقبت از جوش نخوردن و یا بد جوش خوردن استخوان ها پس از شکستگی
- مراقبت از شکستگی ها در برابر بروز عفونت
- انجام جراحی های ترمیمی برای بهبود مفاصل به شدت آسیب دیده و یا استخوان های شکسته
انجام جراحی های مرتبط با ستون فقرات
- جراحی لامینکتومی
- رفع فشار ستون فقرات
- فیوژن ستون فقرات که عبارت است از تثبیت ستون فقرات از طریق اتصال دو یا چند مهره
روش های جراحی مرتبط با رفع آسیب های ورزشی
- جراحی مینیسک
- جراحی لگن برای رفع پارگی لابرال
- جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی
- عمل ترمیم پارگی روتاتور کاف شانه
همکاری پزشک متخصص ارتوپد با فیزیوتراپیست چه مزیت هایی دارد؟
فیزیوتراپی یکی از درمان های مکمل در بهبود اختلالات اسکلتی عضلانی به حساب می آید. لازم است بدانید که معمولا پس از انجام جراحی های ارتوپدی، شخص برخی از توانایی های حرکتی خود را از دست می دهد. در چنین شرایطی، لازم است یک فیزیوتراپیست در درمان بیمار مشارکت کند تا بهبود سریع تر انجام گیرد.
وضعیت هر بیمار پس از انجام جراحی ارتوپدی به مواردی چون نوع جراحی، سن بیمار و سلامت عمومی وی بستگی خواهد داشت. به همین دلیل، لازم است فیزیوتراپیست برای هر شخص یک برنامه درمانی منحصر به فرد در نظر گیرد.
از مهم ترین مزیت های انجام فیزیوتراپی پس از جراحی ارتوپدی می توان به کاهش درد و تورم ناحیه تحت درمان اشاره کرد. در واقع، فیزیوتراپی و انجام حرکات اصلاحی کمک می کند تا میزان تحرک عضو تحت درمان بیشتر شده و گردش خون در آن بهبود یابد. همین مساله، در نهایت می تواند درد و التهاب ناشی از جراحی را در این ناحیه کاهش دهد. از دیگر مزایای انجام فیزیوتراپی پس از جراحی ارتوپدی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تحرک ناشی از فیزیوتراپی مانع از ایجاد لخته های خون در ناحیه آسیب دیده خواهد شد
- فیزیوتراپی به تقویت بافت ها و بهبود حرکت عضلات کمک می کند
- فیزیوتراپی به شخص کمک می کند تا توانایی انجام کارهای روزمره خود را مجددا به دست آورد
مشخصات یک پزشک متخصص ارتوپد خوب چیست؟
یک پزشک متخصص ارتوپد خوب باید در ابتدای کار یک شرح حال کامل از بیمار خود دریافت کند. زیرا اطلاع از سابقه پزشکی بیمار و سبک زندگی او می تواند به تصمیم گیری صحیح برای درمان وی کمک نماید. علاوه بر این، یک پزشک متخصص ارتوپد خوب باید پس از معاینات اولیه و استفاده از روش های تشخیصی دقیق، تا حد امکان از درمان های غیرجراحی برای بهبود وضعیت بیمار کمک بگیرد. همکاری یک پزشک متخصص ارتوپد خوب با یک فیزیوتراپیست ماهر می تواند نیاز به انجام جراحی های ارتوپدی را منحل کرده و یا به تعویق اندازد.
همکاری پزشک متخصص ارتوپد با فیزیوتراپیست مجرب در کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان اصفهان
با توجه به اهمیت درمان صحیح و تخصصی اختلالات اسکلتی عضلانی، همکاری یک پزشک متخصص ارتوپد خوب با یک فیزیوتراپیست مجرب می تواند بهترین نتیجه درمانی را در پی داشته باشد. به همین دلیل، کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان اصفهان بر آن شد تا زمینه همکاری این دو گرایش تخصصی را فراهم آورد. بدون شک، تنظیم برنامه درمانی فیزیوتراپی برای رفع اختلالات اسکلتی عضلانی بیماران زیر نظر یک متخصص ارتوپد مجرب بهترین نتیجه درمانی را برای افراد در پی خواهد داشت.
سوالات متداول
پزشک متخصص ارتوپد چه می کند؟
یک پزشک متخصص ارتوپد کلیه اختلالات مربوط به سیستم اسکلتی عضلانی را درمان می کند. معمولا تمرکز پزشک متخصص ارتوپد بر رفع آسیب های مفاصل، استخوان های شکسته، گرفتگی های عصبی و پوکی استخوان خواهد بود.
آیا پزشک متخصص ارتوپد و جراح ارتوپد یکی هستند؟
یک جراح ارتوپد می تواند پزشک متخصص ارتوپد نیز باشد. اما همه پزشکان ارتوپدی جراح نبوده و تنها می توانند از روش های غیرجراحی برای درمان بیماران استفاده کنند.
متخصصین ارتوپد در فیزیوتراپی ایرانیان
۱ – آقای دکتر مهدی صدیقی
زمان حضور دکتر صدیقی در فیزیوتراپی ایرانیان شنبه الی چهارشنبه ۸ لی ۱۷
۲ – آقای دکتر فرهاد سلطانی
دوشنبه، چهارشنبه ۱۷ الی ۲۱
۳ – دکتر محمدرضا برزگر
شنبه،یکشنبه،سه شنبه ۹ الی ۱۳
کلینیک مجهز و تخصصی فیزیوتراپی ایرانیان در اصفهان
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان، باشگاه بدنسازی ایرانیان و استخر آب درمانی ایرانیان تمام تلاش خود را برای بهبود بیماران به کار گرفته است. این مجموعه تحت مدیریت علی رضا صدیقی و دکتر مهدی صدیقی متخصص طب فیزیوتراپی و توانبخشی اداره می گردد. برای آشنایی بیشتر با مجموعه سلامت ایرانیان و خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می توانید به صفحه اینستاگرام فیزیوتراپی ایرانیان مراجعه نمایید.