سندرم پای بی قرار
آشنایی با سندرم پای بی قرار؛ علل، درمان و توصیه های تغذیه ای ۲۰۲۲
سندرم پای بی قرار (RLS) که بیماری ویلیس اکبوم نیز نامیده می شود، باعث ایجاد احساسات ناراحت کننده در پاها می شود، مانند خارش، سوزش یا کشیدن غیر قابل کنترل. این احساسات میل شدیدی برای حرکت دادن پاها ایجاد می کند. افراد مبتلا به RLS ممکن است برای رسیدن به تسکین پاهای خود راه بروند، کشش یا تکان دهند. علائم در هنگام غیرفعال بودن بدن بدتر می شوند، از جمله در هنگام استراحت یا دراز کشیدن.
در نتیجه، علائم RLS اغلب خواب را مختل می کند. سندرم پای بی قرار ۵ تا ۱۰ درصد از بزرگسالان و ۲ تا ۴ درصد از کودکان را در تحت تأثیر قرار می دهد و در زنان بیشتر از مردان یافت می شود. افراد در هر سنی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند، اما شدیدترین علائم آن در افراد مسن رخ می دهد. در ادامه این مقاله، شما را با این بیماری بیشتر آشنا می کنیم، پس همراه ما باشید.
دلایلی که منجر به ایجاد سندرم پای بی قرار می شود
بیشتر اوقات، علت سندرم پای بی قرار ناشناخته است. ممکن است یک علت ژنتیکی و یا یک محرک محیطی وجود داشته باشد. بیش از ۴۰ درصد از افراد مبتلا به RLS دارای سابقه خانوادگی این بیماری هستند. در واقع، پنج نوع ژن مرتبط با RLS وجود دارد. هنگامی که این بیماری به سابقه خانوادگی مربوط می شود، علائم معمولاً قبل از ۴۰ سالگی شروع می شود. همچنین ممکن است ارتباطی بین RLS و سطوح پایین آهن در مغز وجود داشته باشد، حتی زمانی که آزمایش خون نشان می دهد که سطح آهن شما طبیعی است.
بیماری پارکینسون
RLS ممکن است با اختلال در مسیرهای دوپامین در مغز مرتبط باشد. بیماری پارکینسون نیز با دوپامین مرتبط است. این ممکن است به خوبی نشان دهد که چرا بسیاری از افراد مبتلا به پارکینسون، RLS نیز دارند. به همین دلیل است که برخی از داروهای مشابه، برای درمان هر دو بیماری استفاده می شود. تحقیقات در مورد این نظریه ها و سایر نظریه ها ادامه دارد. این امکان وجود دارد که برخی از مواد مانند کافئین یا الکل باعث تحریک یا تشدید علائم شوند. سایر علل موثر در ایجاد سندرم پای بی قرار شامل داروهایی برای درمان آلرژی، حالت تهوع، افسردگی و روان پریشی است. علاوه بر این ها، بسیاری از مشکلات پزشکی نیز با ایجاد RLS ارتباط نزدیکی دارند، از جمله:
- اورمی (بیماری مرتبط با بدتر شدن عملکرد کلیه)
- کم کاری تیروئید
- فیبرومیالژیا
- بیماری کلیوی
- دیابت
- روماتیسم مفصلی
- نوروپاتی محیطی
- بارداری
- دیالیز
علائم سندرم پای بی قرار
بارزترین علامت RLS، میل شدید به حرکت دادن پاهای خود است، به خصوص زمانی که یک جا نشسته اید یا در رختخواب دراز کشیده اید. همچنین ممکن است احساسات غیرعادی مانند سوزن سوزن شدن یا کشیدن در پاهای خود احساس کنید. حرکت دادن پاها ممکن است این احساسات را تسکین دهد. اگر RLS خفیف دارید، علائم ممکن است هر شب رخ ندهد و این احتمال وجود دارد که این حرکات را به بی قراری، عصبی بودن یا استرس نسبت دهید. افراد مبتلا به RLS احتمالاً در به خواب رفتن یا خواب ماندن مشکل دارند، زیرا علائم در شب بدتر می شوند.
خواب آلودگی، خستگی و کم خوابی در طول روز می تواند به سلامت جسمی و روانی شما آسیب برساند. علائم معمولاً هر دو طرف بدن را تحت تأثیر قرار می دهند، اما برخی افراد فقط در یک طرف آن را دارند. در موارد خفیف، علائم ممکن است ظاهر شوند و از بین بروند. سندرم پای بی قرار همچنین می تواند سایر قسمت های بدن، از جمله بازوها و سر شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برای اکثر افراد مبتلا به RLS، علائم با افزایش سن بدتر می شود. افراد مبتلا به RLS اغلب از حرکت به عنوان راهی برای تسکین علائم استفاده می کنند. این ممکن است به معنای قدم زدن روی زمین یا چرخاندن پاها در رختخواب باشد.
سندرم پای بی قرار در کودکان در کودکان چگونه است؟
کودکان می توانند مانند بزرگسالان مبتلا به RLS احساس سوزن سوزن شدن و کشیدن در پاهای خود را تجربه کنند. اما ممکن است برای آنها سخت باشد که آن را توصیف کنند. کودکان مبتلا به RLS نیز میل شدیدی برای حرکت دادن پاهای خود دارند. احتمال بروز علائم در طول روز نسبت به بزرگسالان بیشتر است. RLS می تواند با خواب کودک تداخل داشته باشد که می تواند بر هر جنبه ای از زندگی تأثیر بگذارد.
کودک مبتلا به RLS ممکن است بی توجه، تحریک پذیر یا بی قرار به نظر برسد. آنها ممکن است از سوی اطرافیانشان به پیش فعال بودن محکوم شوند. تشخیص و درمان RLS می تواند به رفع این مشکلات و بهبود عملکرد آن ها به خصوص در مدرسه کمک کند. برای تشخیص RLS در کودکان تا سن ۱۲ سالگی، معیارهایی که برای بزرگسالان در نظر گرفته می شود، برای کودکان هم باید رعایت شود، از جمله:
-
میل شدید به حرکت که معمولاً با احساسات عجیب و غریب همراه است.
-
علائم در شب بدتر می شود.
-
علائم زمانی ایجاد می شود که کودک شما سعی می کند آرام باشد یا بخوابد.
-
علائم هنگام حرکت کاهش می یابد.
علاوه بر این، کودک باید بتواند احساسات پا را با کلمات خود توصیف کند. در غیر این صورت، دو مورد از این موارد باید درست باشد:
-
یک اختلال خواب بالینی برای کودک وجود دارد.
-
یکی از والدین یا خواهر یا برادر کودک، مبتلا به RLS بودند.
-
یک مطالعه بر روی خواب کودک، شاخص حرکت دوره ای اندام او را پنج یا بیشتر در هر ساعت خواب تأیید می کند.
هر گونه کمبود غذایی در کودک باید برطرف شود. کودکان مبتلا به RLS باید از مصرف کافئین اجتناب کنند و عادات خوبی را قبل از خواب ایجاد کنند. در صورت لزوم، داروهایی که بر دوپامین، بنزودیازپینها و داروهای ضد تشنج تأثیر میگذارند، تجویز میشوند.
تشخیص سندرم پای بی قرار (RLS)
متأسفانه آزمایش خاصی برای سندرم پای بی قرار وجود ندارد، بلکه تشخیص بر اساس علائم شما انجام می شود. تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و عصبی کامل و آزمایش خون ممکن است برای رد هر گونه مشکلات سلامتی احتمالی مرتبط با RLS انجام شود. یک بررسی کامل بر روی خواب شبانه بیمار ممکن است برای ارزیابی سایر اختلالات خواب، به ویژه آپنه انسدادی خواب توصیه شود.
پزشک شما در مورد هرگونه سابقه خانوادگی RLS سؤال می کند. آنها همچنین از شما می پرسند که آیا به دلیل علائم شما شکایتی از خواب مانند بی خوابی (مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خوابیدن) دارید یا خیر. او همچنین از شما می پرسد که آیا در بیدار ماندن در طول روز مشکل دارید و در مورد سایر مشکلات رفتاری یا عملکرد کاری نیز می پرسد. برای تایید تشخیص RLS، باید پنج معیار زیر را در نظر بگیرید:
- تمایل به حرکت دادن پاها یا بازوهای خود دارید که معمولاً همراه با احساسات ناخوشایند مانند کشیدن، خزیدن، خارش، درد یا سوزش رخ می دهد.
- علائم آن در طول دوره های استراحت یا عدم فعالیت شروع می شود یا بدتر می شود.
- با فعالیت هایی مانند کشش، راه رفتن یا ورزش عضلات آسیب دیده تا حدی یا به طور کامل تسکین می یابد.
- علائم شدید است یا فقط در عصر یا شب رخ می دهد.
حتماً اطلاعاتی در مورد هر گونه دارو و مکمل های بدون نسخه و نسخه ای که مصرف می کنید، ارائه دهید. در صورت داشتن هر گونه بیماری مزمن شناخته شده به پزشک خود اطلاع دهید. اگر نشانه ای وجود داشته باشد که چیزی غیر از RLS درگیر باشد، ممکن است به یک متخصص خواب، متخصص مغز و اعصاب یا متخصص دیگر ارجاع داده شوید.
درمان های خانگی برای سندرم پای بی قرار
درمانهای خانگی، اگرچه بعید است که علائم را کاملاً از بین ببرند، اما ممکن است به کاهش آنها کمک کنند. ممکن است برای یافتن راهحلهایی که بیشترین کمک را دارند، به آزمون و خطا نیاز باشد. در اینجا چند مورد وجود دارد که می توانید امتحان کنید:
- مصرف کافئین، الکل و تنباکو را کاهش دهید یا حذف کنید.
- برای یک برنامه خواب منظم، با ساعت خواب و بیدار شدن یکسان در هر روز هفته تلاش کنید.
- هر روز کمی ورزش کنید، مانند پیاده روی یا شنا.
- در شب، عضلات پای خود را ماساژ دهید یا کشش دهید.
- قبل از خواب، دوش آب گرم بگیرید.
- در صورت بروز علائم، از پد گرم کننده یا کیسه یخ استفاده کنید.
- یوگا یا مدیتیشن را تمرین کنید.
هنگام برنامه ریزی برای کارهایی که نیاز به نشستن طولانی مدت دارند، مانند سفر با ماشین یا هواپیما، سعی کنید آنها را زودتر در روز ترتیب دهید تا دیرتر. اگر کمبود آهن یا سایر مواد مغذی دارید، از پزشک یا متخصص تغذیه خود بپرسید که چگونه رژیم غذایی خود را بهبود ببخشید. قبل از افزودن مکمل های غذایی با پزشک خود صحبت کنید. اگر کمبود ندارید، مصرف برخی مکملها بدون تجویز پزشک مضر است. این راهکارهای خانگی ممکن است مفید باشند، حتی اگر برای مدیریت RLS دارو مصرف می کنید.
داروهایی که به کاهش علائم سندرم پای بی قرار کمک می کنند
داروها، سندرم پای بی قرار را درمان نمی کنند، اما می توانند به مدیریت علائم کمک کنند. برخی از این داروها عبارتند از:
داروهای افزایش دهنده دوپامین (عوامل دوپامینرژیک)
این داروها به کاهش حرکت پاها کمک می کنند. داروهای این گروه عبارتند از:
- پرامیپکسول (Mirapex)
- روپینیرول (Requip)
- روتیگوتین (Neupro)
عوارض جانبی این داروها ممکن است شامل سبکی سر خفیف و حالت تهوع باشد. این داروها می توانند با گذشت زمان کمتر موثر شوند. در برخی افراد، آنها می توانند باعث اختلالات خواب آلودگی در طول روز و بدتر شدن علائم RLS شوند.
داروهای خواب آور و شل کننده های عضلانی (بنزودیازپین ها)
این داروها به طور کامل علائم را از بین نمیبرند، اما میتوانند به آرامش و خواب بهتر کمک کنند. داروهای این گروه عبارتند از:
- کلونازپام (کلونوپین)
- اسزوپیکلون (Lunesta)
- تمازپام (Restoril)
- زالپلون (سونات)
- زولپیدم (Ambien)
عوارض جانبی این داروها شامل خواب آلودگی در طول روز است.
مسکن ها
این داروها می توانند درد و احساسات عجیب و غریب را کاهش دهند و به آرامش شما کمک کنند. داروهای این گروه عبارتند از:
- کدئین
- اکسی کدون (Oxycontin)
- هیدروکودون و استامینوفن ترکیبی (Norco)
- ترکیبی از اکسی کدون و استامینوفن (Percocet، Roxicet)
عوارض جانبی این داروها ممکن است شامل سرگیجه و حالت تهوع باشد. اگر آپنه خواب دارید، نباید از این محصولات استفاده کنید. این داروها قوی و اعتیاد آور هستند.
داروهای ضد تشنج
این داروها به کاهش اختلالات حسی کمک می کنند، از جمله:
- گاباپنتین (نورونتین)
- گاباپنتین اناکاربیل (Horizant)
- پره گابالین (Lyrica)
عوارض جانبی این داروها ممکن است شامل سرگیجه و خستگی باشد. قبل از اینکه داروی مناسب را پیدا کنید، ممکن است چندین بار تلاش کنید. با تغییر علائم، پزشک دارو و دوز موردنیاز را تنظیم می کند.
توصیه های غذایی برای افراد مبتلا به سندرم پای بی قرار
هیچ دستورالعمل غذایی خاصی برای افراد مبتلا به RLS وجود ندارد. اما ایده خوبی است که رژیم غذایی خود را مرور کنید تا مطمئن شوید که ویتامین ها و مواد مغذی ضروری را به اندازه کافی دریافت می کنید. سعی کنید غذاهای فرآوری شده پر کالری را با ارزش غذایی کم یا بدون ارزش غذایی کاهش دهید. برخی از افراد مبتلا به علائم RLS، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی خاصی دارند.
اگر این طور است، می توانید تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید یا از مکمل های غذایی استفاده کنید. همه چیز به آنچه نتایج آزمایش شما نشان می دهد، بستگی دارد. اگر کمبود آهن دارید، سعی کنید بیشتر از این
غذاهای غنی از آهن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، مانند:
- سبزیجات برگ سبز تیره
- نخود فرنگی
- میوه خشک
- لوبیا
- گوشت قرمز
- مرغ و غذاهای دریایی
- غذاهای غنی شده با آهن مانند برخی از غلات، پاستا و نان
ویتامین C به بدن شما کمک می کند تا آهن را جذب کند، بنابراین ممکن است بخواهید غذاهای غنی از آهن را با این
منابع ویتامین C همراه کنید، مانند:
- آب مرکبات
- گریپ فروت، پرتقال، نارنگی، توت فرنگی، کیوی، خربزه
- گوجه فرنگی، فلفل
- کلم بروکلی، سبزیجات برگ دار
سایر مواد مغذی مهم برای سندرم پای بی قرار
همچنین می توانید فولات و منیزیم را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا علائم سندرم پای بی قرار خود را از طریق رژیم غذایی بهبود بخشید. برخی از مطالعات نشان می دهد که این مواد مغذی، علائم سندرم پای بی قرار را کاهش می دهند. فولات همچنین ویتامین B9 نامیده می شود و سلامت را در سطح سلولی ارتقا می دهد. مانند پتاسیم، منیزیم با تقویت اعصاب و ماهیچه های سالم به شما کمک می کند. آنچه را که از رژیم غذایی خود حذف می کنید، به همان اندازه مهم است که چه چیزی را وارد می کنید. از محرک هایی مانند الکل و کافئین بخصوص قبل از خواب اجتناب کنید. آنها ممکن است علائم شما را بدتر کنند و خوابیدن را سخت تر کنند.
جمع بندی
علائم سندرم پای بی قرار معمولاً در صورت امکان برطرف شدن علت زمینه ای ناپدید می شوند. اما اگر علت ناشناخته باشد، گاهی اوقات علائم با گذشت زمان بدتر می شوند و زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند. سندرم پای بی قرار، تهدید کننده زندگی نیست، اما موارد شدید آن می تواند خواب را مختل کند، در نتیجه باعث بی خوابی، اضطراب و افسردگی شود.
سوالات متداول
سندرم پای بی قرار چیست؟
سندرم پای بی قرار (RLS) که بیماری ویلیس اکبوم نیز نامیده می شود، باعث ایجاد احساسات ناراحت کننده در پاها مانند خارش، سوزش یا کشیدن غیر قابل کنترل می شود.
چه کسانی بیشتر مستعد ابتلا به سندرم پای بی قرار هستند؟
افراد مبتلا به بیماری هایی مانند: اورمی (بیماری مرتبط با بدتر شدن عملکرد کلیه)، کم کاری تیروئید، فیبرومیالژیا، بیماری کلیوی، دیابت، روماتیسم مفصلی، نوروپاتی محیطی، بارداری
سندرم پای بی قرار در کودکان با چه علائمی همراه است؟
علائم سندرم پای بی قرار در کودکان تقریباً مشابه علائم در بزرگسالان است. علائمی مانند: میل شدید به حرکت که معمولاً با احساسات عجیب و غریب همراه است، علائم در شب بدتر می شود، علائم زمانی ایجاد می شود که کودک سعی می کند آرام باشد یا بخوابد، علائم هنگام حرکت کاهش می یابد.
کدام مواد غذایی برای بیماران مبتلا به سندرم پای بی قرار مفید است؟
مواد غذایی سرشار از آهن مانند: سبزیجات برگ سبز تیره، نخود فرنگی، میوه خشک، لوبیا، گوشت قرمز، مرغ و غذاهای دریایی، غذاهای غنی شده با آهن مانند برخی از غلات، پاستا و نان
مواد غذایی سرشار از ویتامین C مانند: آب مرکبات، گریپ فروت، پرتقال، نارنگی، توت فرنگی، کیوی، خربزه، گوجه فرنگی، فلفل، کلم بروکلی، سبزیجات برگ دار
کلینیک مجهز و تخصصی فیزیوتراپی ایرانیان در اصفهان
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان، باشگاه بدنسازی ایرانیان و استخر آب درمانی ایرانیان تمام تلاش خود را برای بهبود بیماران به کار گرفته است. این مجموعه تحت مدیریت علی رضا صدیقی و دکتر مهدی صدیقی متخصص طب فیزیوتراپی و توانبخشی اداره می گردد. برای آشنایی بیشتر با مجموعه سلامت ایرانیان و خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می توانید به صفحه اینستاگرام فیزیوتراپی ایرانیان مراجعه نمایید.