ماهیچه های ساق پا برای فعالیتهایی مانند راه رفتن، دویدن و پریدن، حیاتی هستند. آنها همچنین مسئول کمک به شما هستند که پای خود را به سمت پایین خم کنید یا روی نوک انگشتان خود بایستید. آسیب به عضلات ساق پا، میتواند باعث درد ساق پا شود؛ اما شرایطی که بر رگهای خونی، اعصاب یا بافتهایی که عضلات ساق پای شما را احاطه کردهاند نیز، میتوانند دردناک باشند. گاهی اوقات ممکن است هنگام راه رفتن احساس درد ساق پا کنید. این میتواند به دلایل مختلفی باشد. در این مقاله، ما نگاهی دقیقتر به شایعترین علل درد ساق پا هنگام راه رفتن، گزینههای درمانی و زمان تماس با پزشک خواهیم داشت.
انواع درد ساق پا
درد ساق پا را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: دردهایی که مربوط به ماهیچهها هستند و دردهایی که مربوط به عضلات نیستند. درد عضلانی اغلب ناشی از فشار فیزیکی حاد یا مزمن است. اینها انواع آسیبهایی هستند که معمولاً در ورزش یا سایر انواع فعالیت بدنی اتفاق میافتد. از سوی دیگر، اگر درد ساق پا دارید و دلیل آن را مطمئن نیستید، ممکن است یک بیماری زمینهای داشته باشید که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. دردی که به عضله مربوط نمیشود، میتواند به دلیل آسیب عصبی، بیماری شریانی، ضربه شدید یا چیز دیگری باشد.
گرفتگی عضلات ساق پا
اسپاسم یا گرفتگی عضلات ساق پا، به انقباض ناگهانی و غیرارادی یک یا چند ماهیچه ساق پا اشاره دارد. حدود ۶۰ درصد از بزرگسالان در شب، گرفتگی عضلات ساق پا را تجربه میکنند که به طور متوسط ۹ دقیقه در هر قسمت طول میکشد. پس از آن، عضله ساق پا ممکن است برای چند روز درد داشته باشد. گرفتگی عضلات ساق پا میتواند به شدت سفت و دردناک باشد و حتی ممکن است یک گره قابلمشاهده یا احساس انقباض وجود داشته باشد. دقیقاً مشخص نیست که چه چیزی باعث آنها میشود، اگرچه برخی نظریهها وجود دارد:
- گرفتگی عضلات ساق پا ممکن است با خستگی عضلانی پس از ورزش شدید مرتبط باشد.
- برخی از داروها ممکن است آنها را القا کنند، مانند کلونوپین (کلونازپام)، سلبرکس (سلکوکسیب)، آمبین (زولپیدم) و ناپروسین (ناپروکسن).
- برخی شرایط با افزایش گرفتگی پا همراه است، از جمله بیماری عروق کرونر و سیروز.
کشیدگی عضله گاستروکنمیوس
کشیدگی عضله گاستروکنمیوس داخلی، یک آسیب حاد است که زمانی اتفاق میافتد که عضله ساق پا به طور ناگهانی کشیده شود. این باعث پارگیهای کوچک در رشتههای ماهیچه ساق پا میشود. کشیدگی عضله گاستروکنمیوس، اغلب در حین ورزش یا فعالیتهای ورزشی که شامل دوی سرعت یا پرش است، اتفاق میافتد. این یکی از رایجترین انواع کشیدگی عضلات ساق پا است. برخی از افراد هنگام آسیبدیدگی صدای پاپ را میشنوند و ممکن است در آن لحظه احساس درد نکنید. معمولاً پس از برداشتن چند قدم، درد ایجاد میشود و میتوان آن را به عنوان یک احساس تیز یا پارگی توصیف کرد. اگر فشار شدید باشد، ممکن است تورم و کبودی وجود داشته باشد. در برخی موارد، درد ممکن است برای راه رفتن خیلی شدید باشد.
کوفتگی عضلات ساق پا
کوفتگی ماهیچه ساق پا که در غیر این صورت به عنوان کبودی شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی زیر پوست پاره شوند. در نتیجه، رگهای خونی به بافتهای عضلانی نشت میکنند. این نوع آسیب، اغلب پس از زمین خوردن، برخورد با چیزی یا ضربه به ساق پا، رخ میدهد. به طور معمول، کوفتگی منجر به تغییر رنگ پوست، همراه با حساسیت یا درد شدید میشود. تورم همچنین ممکن است توانایی شما را برای حرکت به طور معمول محدود کند. با استراحت و توانبخشی، خون زیر پوست با بهبود کوفتگی، دوباره جذب بدن شما میشود. با این حال، کوفتگیها گاهی اوقات میتوانند منجر به هماتوم شوند.
کشیدگی عضلات کف پا
عضله کف پا، نقش مهمی در بلند کردن پاشنه از روی زمین دارد. همچنین هنگام راه رفتن یا دویدن، وضعیت شما را تثبیت میکند و از افتادن به جلو، جلوگیری میکند. این عضله به ویژه برای دوندگان، یک عضله کاربردی و مهم است. در نتیجه، کشیدگی عضله کف پا، یک آسیب شایع در استفاده بیش از حد، در دویدن استقامتی است. اگر کشیدگی عضله کف پا دارید، ممکن است زمانی که تاندون آشیل خود را فشار میدهید، روی نوک پا راه میروید یا انگشتان پا را به سمت ساق پا میکشید، احساس درد یا سفتی عمیق کنید. بسیاری از دوندگان، متوجه هیچ حادثه خاصی نمیشوند که باعث کشیدگی کف پا آنها شود. در عوض، علائم به مرور زمان ایجاد میشوند و با خستگی ماهیچه ساق پا شروع میشوند. تورم، کبودی و درد شدید ممکن است بدتر شود تا زمانی که دویدن اصلاً سخت شود.
پارگی عضله پلانتاریس
پارگی عضله پلانتاریس، زمانی اتفاق میافتد که وزن زیادی از بدن به طور ناگهانی روی مچ پا قرار میگیرد، در حالی که زانو کشیده میشود. ممکن است هنگام بروز آسیب، درد ناگهانی و ناگهانی در پشت پای خود احساس کنید. کبودی، درد و تورم ممکن است چند دقیقه، ساعت یا حتی چند روز طول بکشد تا پس از آسیبدیدگی ایجاد شود. برخی از افراد نیز ممکن است گرفتگی عضلات ساق پا داشته باشند. خوشبختانه این آسیب نیز باید خود به خود بهبود یابد.
علل دیگر ایجاد درد ماهیچه ساق پا
در حالی که آسیبهای عضلانی، شایعترین علت درد ساق پا هستند، موارد دیگری نیز ممکن است ناشی از مشکلات عصبی، مشکلات مفصل زانو یا شرایط پا و مچ پا باشد. اگر آسیبی در این دسته داشته باشید، احتمالاً به مراقبت پزشکی یا فیزیوتراپی نیاز خواهید داشت.
التهاب یا پارگی تاندون آشیل
تاندون آشیل، بزرگترین تاندون بدن است. در پشت پای شما قرار دارد و ماهیچه ساق پا را به استخوان پاشنه شما متصل میکند. هنگامی که تاندون تحریک میشود، معمولاً به دلیل استفاده بیش از حد، ممکن است درد سوزشی در پشت پای خود احساس کنید، معمولاً درست بالای پاشنه پا. همچنین ممکن است درد و سفتی ساق پا داشته باشید. این به عنوان تاندونیت آشیل شناخته میشود. هنگامی که تاندون پاره میشود، ممکن است درد شدید و ناگهانی در پشت ساق پا داشته باشید. همچنین ممکن است اصلاً در تحمل وزن روی پای خود مشکل داشته باشید. برخی از افراد هنگام آسیبدیدگی صدای پاپ را نیز میشنوند.
لخته خون
لختههای خون میتوانند در وریدهای عمقی ساق پا ایجاد شوند – وضعیتی که به عنوان ترومبوز ورید عمقی شناخته میشود. این میتواند باعث تورم، قرمزی، گرما و درد حساس و گرفتگی در ساق پا شود. برخی شرایط، خطر ابتلا به لخته خون را در افراد افزایش میدهد، مانند:
- افزایش سن
- بارداری
- چاقی
- عدم فعالیت بدنی
- سرطان
- تحت یک روش جراحی که اخیراً انجام دادهاید.
کیست بیکر
کیست بیکر، یک کیست واقعی نیست. مجموعهای از مایع مفصل زانو است که در پشت زانو جمع میشود. این در افرادی که آرتریت دارند رایج است. اگر کیست بیکر پاره شود، مایع ممکن است به ناحیه ساق پا نشت کند و باعث ایجاد درد دردناک در ساق پا، همراه با تورم شود.
گرفتگی عصب
گرفتگی عصب، زمانی اتفاق میافتد که اعصاب ساق پا توسط بافتهای اطراف فشرده میشود. اغلب به این، عصب فشرده میگویند و ممکن است به دلیل استفاده بیش از حد یا ضربه ناگهانی رخ دهد. عصبی که بیشتر مستعد گرفتگی است، عصب پرونئال است. هنگامی که این عصب فشرده میشود، ممکن است احساس بیحسی، سوزن شدن و درد شدید در ساق پا یا بالای پا داشته باشید. در موارد شدید، گرفتگی عصب پرونئال میتواند منجر به افتادگی پا مانند مشکل در بلند کردن جلوی پای به دلیل ضعف عضلانی شود.
تاندونیت پوپلیتئوس
تاندون پوپلیتئوس، دور مفصل زانو میپیچد و استخوان ران شما را به عضله پوپلیتئوس متصل میکند. تاندون پوپلیتئوس و عضله پوپلیتئوس، با هم کار میکنند تا زانوی شما را بچرخانند و تثبیت کنند. تاندونیت پوپلیتئوس، زمانی اتفاق میافتد که تاندون ملتهب است، معمولاً به دلیل استفاده بیش از حد. این درد، درست بالای ساق پا و در پشت و کنار زانو ایجاد میکند. درد هنگام راه رفتن یا دویدن در سراشیبی، بدتر میشود در موارد نادر، تاندون پوپلیتئوس نیز ممکن است پاره شود. این یک آسیب حاد است که معمولاً در اثر ضربه، مانند ضربه مستقیم به داخل زانو ایجاد میشود. آسیب باعث درد و خونریزی در مفصل زانو میشود.
گرفتگی شریان پوپلیتئال
گرفتگی شریان پوپلیتئال، زمانی اتفاق میافتد که عضله گاستروکنمیوس بر شریان پوپلیتئال – شریان پشت ساق پا و زانو – فشار وارد میکند. این میتواند جریان خون را در پاها محدود کند. این بیماری ممکن است مادرزادی باشد (در بدو تولد وجود داشته باشد) یا ممکن است در طول زمان ایجاد شود. معمولاً در ورزشکاران جوان دیده میشود، زیرا شریان پوپلیتئال، در حالی که بدن هنوز در حال رشد است، فشرده میشود. علائم گرفتگی شریان پوپلیتئال، میتواند شامل گرفتگی، سفتی و درد در ساق پا، به ویژه پس از یک تمرین شدید ساق پا، مانند دوچرخهسواری یا دویدن باشد.
بیماری شریانی محیطی و لنگش
بیماری شریان محیطی، میتواند جریان خون را در شریانهای ساق پا کاهش دهد و منجر به لنگش (درد گرفتگی در حین فعالیت) شود. این به دلیل تنگی یا انسداد شریانها در وسط ران یا زانو است. با لنگش، ممکن است هنگام راه رفتن در مسافتهای کوتاه، درد در باسن، لگن، ران، ساق پا و یا پا احساس کنید. برخی از افراد هنگام دراز کشیدن در رختخواب شبهنگام درد در پای خود احساس میکنند – این نشانه بدتر شدن وضعیت است.
شکستگی استخوان ساق پا
شکستگی یا شکستگی استخوان، در یکی از استخوانهای ساق پای شما (درشتنی یا نازکنی) ممکن است در اثر افتادن یا ضربهای آسیبزا به پای شما، مانند تصادف رانندگی، ایجاد شود. این آسیب ممکن است باعث درد شدید ساق پا شود. علاوه بر این، ساق پای شما ممکن است کاملاً متورم باشد و راه رفتن یا تحمل وزن روی پایتان را دشوار کند. شکستگی کامل استخوان، میتواند باعث شود که پای شما تغییر شکل داده شود. اگر استخوان شکسته به درستی بهبود نیابد، این اتفاق میافتد. برای جلوگیری از این اتفاق، ممکن است نیاز به گچ گرفتن یا در برخی موارد جراحی داشته باشید.
عفونت استخوان
عفونت استخوان (استئومیلیت) نادر است. معمولاً در اثر عفونت باکتریایی ایجاد میشود که به استخوان گسترش مییابد. این عفونت ممکن است در خود استخوان شروع شود یا پس از یک آسیب، مانند شکستگی، به استخوان گسترش یابد. با این وضعیت، ممکن است درد مداوم و مبهم ساق پا داشته باشید. همچنین ممکن است احساس گرما همراه با قرمزی و تورم در پای شما وجود داشته باشد. برخی افراد دچار تب میشوند.
درمان درد ساق پا
درمان درد ساق پا کاملاً به علت مشکل بستگی دارد. برخی از شرایطی که باعث درد ساق پا میشوند، میتوانند به راحتی برای دیگران اشتباه گرفته شوند. به همین دلیل، قبل از شروع یک برنامه درمانی به تنهایی، باید برای تشخیص، به پزشک مراجعه کنید. جراحی برای درمان درد ساق پا به ندرت موردنیاز است، اما ممکن است برای آسیبهای شدیدتر، مانند پارگی تاندون آشیل یا انسداد شریان پوپلیتئال که به خودی خود بهبود نمییابد، لازم باشد. در زیر برخی از درمانهای اولیه رایج که ممکن است پزشک شما پیشنهاد دهد، آورده شده است:
-
استراحت: اولین درمان، در بیشتر موارد، استراحت دادن به عضلات و کاهش التهاب حاد است. این اغلب، تنها مرحله موردنیاز برای تسکین درد ساق پا است. اگر علائم شدید باشد، کفش پیادهروی و عصا ممکن است مفید باشد.
-
کیسههای یخ و گرما: کیسههای یخ و پدهای گرمکننده، از جمله رایجترین درمانهای مورداستفاده برای درد ساق پا مربوط به ماهیچه یا تاندون هستند. بسته به شرایط شما، ممکن است استفاده از یکی بهتر از دیگری باشد.
-
کشش: کشش ماهیچهها و تاندونهای ساق پا میتواند به برخی از علل درد ساق پا کمک کند. انجام حرکات کششی منظم و استفاده از تکنیک مناسب برای جلوگیری از صدمات بیشتر مهم است. با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید تا یک روال کششی را که مناسب آسیب شما است، یاد بگیرید.
-
فیزیوتراپی: فیزیوتراپی بخش مهمی از درمان تقریباً برای همه شرایط ارتوپدی است. فیزیوتراپیست ها از تکنیکهای مختلفی برای افزایش قدرت، بازیابی تحرک و کمک به بازگرداندن بیماران به سطح فعالیت قبل از آسیب یا تا حد امکان نزدیک به آن استفاده میکنند.
داروها: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDS)، برخی از رایجترین داروهای تجویزی هستند، به ویژه برای بیماران مبتلا به درد ساق پا ناشی از تاندونیت یا کشیدگی عضلانی، کوفتگی یا گرفتگی عضلات. تزریق کورتیزون استروئید که کمتر رایج است، ممکن است برای درمان منابع خاصی از درد ساق پا یا ساق پا استفاده شود. اگر تشخیص لخته خون برای شما داده شود، احتمالاً یک رقیقکننده خون قرار میگیرید که به آن یک ضد انعقاد نیز میگویند. نمونههایی از داروهای ضد انعقاد شامل کومادین (وارفارین) یا زارلتو (ریواروکسابان) است. این داروها از بزرگتر شدن لخته خون فعلی شما جلوگیری میکنند و همچنین از تشکیل لختههای جدید جلوگیری میکنند.
کلینیک مجهز و تخصصی فیزیوتراپی ایرانیان
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان، باشگاه بدنسازی ایرانیان و استخر آب درمانی ایرانیان تمام تلاش خود را برای بهبود بیماران به کار گرفته است. این مجموعه تحت مدیریت علی رضا صدیقی و دکتر مهدی صدیقی متخصص طب فیزیوتراپی و توانبخشی اداره می گردد.برای آشنایی بیشتر با مجموعه سلامت ایرانیان و خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می توانید به صفحه
اینستاگرام فیزیوتراپی ایرانیان مراجعه نمایید.
۳ دیدگاه
حمید
سلام
درود بر شما
مرد ۴۰ ساله با وزن ۶۰ کیلو از اصفهان
حدود ۳۰ سالی میشه که درد و ضعف شدید در ساق پاها دارم آزمایش خون بصورت کلی انجام دادم که فقط یه کمی غلظت خون داشتم.
این درد بیشتر در ساق پای چپ درست پشت زانو و بالاترین قسمت ماهیچه ساق پا بشکلی که انگار با یک شئ نوک تیز فشار وارد میکنند و این درد همیشه و در همه حال چه در حال راه رفتن و نشستن و خوابیدن هست.وقتی می ایستم رگهای پشت زانوی چپ یه کمی متورم میشه ، پیش دکتر قلب و عروق رفتم و ایشون گفتند که از نظر عروقی ایرادی ندارم ولی نمیدونم چرا متورم میشه.
نوار عصب و عضله هم انجام دادم که ایرادی نبود.
فقط بعداز ۳۰ سال دوندگی با انجام عکس برای تراکم استخوان فهمیدم که پوکی استخوان دارم، داروی پرولیا را تزریق کردم یکماه دیگه درد نداشتم ، ولی الان چند روزی میشه دوباره دردم شروع شده .
الان ویتامین D و B1۳۰۰ و آسپرین و کپسول Osteo و پرگابالین ۵۰ و کپسول Magniforte مصرف میکنم.
میشه لطف کنید نظرتون رو بگید.
شاید نظر شما باعث بهبود این درد چند ساله بشه 🙏.
فیزیوتراپی ایرانیان
سلام و احترام
به متخصص ارتوپد مراجعه کنید اگر تشخیص به انجام فیزیوتراپی , یا استخر آب درمانی و ماساژ داشت به این مرکز مراجعه کنید
گلی
بیماری ام اس رو چک کنید