آیا عفونت تعویض مفصل زانو قابل درمان است؟
- شهریور ۲۵, ۱۴۰۳
- 0 لایک
- مشاهده 39
- 0 دیدگاه
عفونت تعویض مفصل زانو
جراحی تعویض مفصل زانو، یک عمل رایج است که سالانه بر روی بیش از ۵۰۰۰۰۰ بیمار انجام می شود. در حالی که اکثر بیماران پس از جراحی هیچ مشکلی ندارند، خطراتی برای تعویض زانو وجود دارد که باعث نگرانی افرادی می شود که به انجام این روش فکر می کنند. یکی از نگران کننده ترین عوارض مرتبط با تعویض مفصل زانو، عفونت است. عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل زانو نادر است. در ۲ سال اول پس از جراحی، احتمال ابتلا به عفونت ۱.۵ درصد تخمین زده می شود.
پس از ۲ سال، احتمال عفونت به حدود ۰.۵٪ کاهش می یابد. افرادی که تعویض مفصل زانو انجام می دهند، باید هر کاری که می توانند برای جلوگیری از این عارضه جدی انجام دهند، بدانند. این مقاله به بررسی علائم، علل، عوامل خطر و درمان عفونت تعویض مفصل زانو می پردازد. همچنین نحوه جلوگیری از بروز عفونت های تعویض مفصل زانو را در نظر می گیرد.
جراحی تعویض مفصل زانو
تعویض مفصل زانو که به آن آرتروپلاستی زانو یا تعویض کامل زانو نیز گفته می شود، یک روش جراحی برای ترمیم زانوی آسیب دیده در اثر آرتروز است. از قطعات فلزی و پلاستیکی برای انتهای استخوانهایی که مفصل زانو را تشکیل میدهند، به همراه کاسه زانو استفاده میشود. این جراحی ممکن است برای افرادی که آرتریت شدید یا آسیب دیدگی شدید زانو دارند، در نظر گرفته شود. انواع مختلف آرتریت ممکن است مفصل زانو را تحت تاثیر قرار دهد.
استئوآرتریت، یک بیماری دژنراتیو مفصلی است که بیشتر افراد میانسال و مسن را تحت تاثیر قرار می دهد، ممکن است باعث تجزیه غضروف مفصل و استخوان مجاور در زانو شود. آرتریت روماتوئید که باعث التهاب غشای سینوویال و در نتیجه تجمع مایع سینوویال بیش از حد می شود، می تواند منجر به درد و سفتی شود. آرتریت تروماتیک، آرتریت ناشی از آسیب، ممکن است باعث آسیب به غضروف زانو شود. هدف از جراحی تعویض زانو این است که قسمتهایی از مفصل زانو که آسیب دیدهاند را مجدداً نمایان کند و درد زانو را که با درمانهای دیگر قابل کنترل نیست، تسکین دهد.
عفونت تعویض مفصل زانو چیست؟
پس از جراحی ممکن است عفونت تعویض زانو در زخم ایجاد شود. همچنین ممکن است این عفونت در اطراف ایمپلنت مصنوعی که برای جایگزینی مفصل زانو استفاده می شود، رخ دهد. ورود باکتری های مضر به زخم معمولاً باعث عفونت می شود. عفونت تعویض مفصل زانو می تواند در هر زمانی پس از جراحی رخ دهد. مثلاً:
- در طول بستری شدن در بیمارستان پس از جراحی.
- زمانی که فرد بعد از جراحی به خانه می رود.
- ماه ها یا حتی سال ها پس از جراحی.
طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا، از هر ۱۰۰ نفری که تعویض مفصل ران یا زانو انجام می دهند، تنها یک نفر دچار عفونت می شود.
علائم و نشانه های عفونت بعد از جراحی زانو
برای ۳ تا ۶ ماه پس از جراحی تعویض زانو، تورم خفیف در زانو یا مچ پا و کمی قرمزی و گرما در اطراف برش طبیعی است. همچنین خارش در محل برش طبیعی است. چنانچه در مدت زمانی که شما با پزشکتان صحبت کرده اید، نمی توانید بدون درد راه بروید، حتما پیگیری کنید و به او بگویید. در صورت داشتن علائم عفونت به پزشک خود اطلاع دهید. علائم و نشانه های عفونت سطحی عبارتند از:
- افزایش قرمزی، گرما، حساسیت، تورم یا درد در اطراف زانو
- تب بالاتر از ۱۰۰ درجه فارنهایت (۳۷.۸ درجه سانتیگراد)
- لرز
- تعریق شبانه
- خستگی
- تخلیه از محل برش بعد از چند روز اول که ممکن است خاکستری و بوی بدی داشته باشد.
عفونت های عمیق ممکن است علائمی مشابه عفونت های سطحی نداشته باشند. بنابراین باید مراقب این علائم باشید:
- عود درد پس از پایان درد شما.
- دردی که در طول یک ماه بدتر می شود.
داشتن مقداری درد پس از جراحی زانو طبیعی است، اما اگر با گذشت زمان بدتر شود، ممکن است نشانه عفونت باشد. همیشه در مورد زانو درد با پزشک خود صحبت کنید.
علل ایجاد عفونت پس از تعویض مفصل زانو
پس از جراحی تعویض زانو، باکتری ممکن است از طریق زخمی که برش جراحی ایجاد شده وارد بدن فرد شود. اگر باکتری ها به مفصل جدید زانوی مصنوعی فرد برسند، ممکن است تکثیر شوند و باعث عفونت شوند. برخی از باکتری ها بی ضرر هستند، مانند باکتری هایی که به طور طبیعی در معده وجود دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به فرد آسیب رسانده و باعث عفونت شوند.
سیستم ایمنی فرد معمولاً هر گونه باکتری مضری را که وارد جریان خون می شود از بین می برد. زمانی که فردی زانو تعویض می کند، مفصل زانو او با یک مفصل مصنوعی ساخته شده از فلز و پلاستیک جایگزین می شود. از آنجایی که این مواد آلی نیستند، برای بدن سختتر است که باکتریهای روی آنها را از بین ببرد.
چه کسانی بعد از تعویض کامل زانو در معرض خطر عفونت عمیق زانو هستند؟
همه افرادی که زانو تعویض شده اند، در معرض خطر عفونت عمیق هستند. بیشتر عفونت ها در دو سال اول پس از جراحی رخ می دهد. این زمانی است که ۶۰ تا ۷۰ درصد عفونت در اثر عفونت مفصل مصنوعی رخ می دهد. گفته می شود، عفونت ها می توانند در هر زمانی پس از جراحی ایجاد شوند. عفونت ها در اطراف زانوی مصنوعی ایجاد می شوند، زیرا باکتری ها می توانند به آن بچسبند. یک زانوی مصنوعی مانند زانوی خود به سیستم ایمنی بدن شما پاسخ نمی دهد.
اگر باکتری به اطراف زانوی مصنوعی شما برسد، ممکن است تکثیر شود و باعث عفونت شود. عفونت در هر نقطه از بدن شما می تواند به زانو برسد. به عنوان مثال، باکتری ها می توانند از طریق یک بریدگی در پوست حتی یک بریدگی بسیار کوچک وارد بدن شوند و باعث عفونت شوند. باکتری ها همچنین می توانند در طول جراحی های بزرگ دندان مانند برداشتن دندان یا کانال ریشه وارد بدن شما شوند. اگر مشکلات سلامتی خاصی داشته باشید، احتمال عفونت بزرگ بعد از تعویض مفصل زانو بیشتر است. اگر هر یک از این شرایط را دارید به جراح خود بگویید:
- درماتیت یا پسوریازیس
- مشکلات دندانی
- دیابت
- اچآیوی
- لنفوم
- چاقی با BMI بالای ۵۰
- بیماری عروق محیطی
- بزرگ شدن پروستات که باعث مشکلات ادرار یا عفونت دستگاه ادراری می شود.
- روماتیسم مفصلی
- عفونت های مکرر دستگاه ادراری
خطر ابتلا به عفونت در شما بیشتر است، اگر:
- دخانیات مصرف می کنید.
- قبلاً یک عفونت جزئی یا عمده در پروتز خود داشته اید.
- قبلاً جراحی زانو داشته اید.
- درمان هایی دریافت می کنید که سیستم ایمنی شما را سرکوب می کند، مانند داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند کورتیکواستروئیدها یا درمان هایی مانند شیمی درمانی.
تشخیص عفونت تعویض مفصل زانو
پزشک ممکن است بتواند عفونت تعویض مفصل زانو را با معاینه بصری تشخیص دهد. گاهی اوقات، پزشک ممکن است نیاز داشته باشد که نوع باکتری عامل عفونت را با استفاده از یک یا چند آزمایش زیر بررسی کند:
- آزمایش خون. این می تواند به اندازه گیری التهاب در بدن کمک کند که می تواند نشان دهنده عفونت باشد.
- تست تصویربرداری. این می تواند به تشخیص وجود عفونت در مفصل مصنوعی کمک کند. نمونه هایی از آزمایش های تصویربرداری شامل اشعه ایکس، اسکن CT، تصویربرداری MRI یا اسکن استخوان است.
- آسپیراسیون مفصل. مایع از زانو گرفته می شود و برای باکتری ها و گلبول های سفید خون آزمایش می شود. تعداد زیاد گلبول های سفید نشانه ای از مبارزه بدن با عفونت است.
درمان عفونت ناشی از جراحی تعویض مفصل زانو
عفونت های ناشی از تعویض مفصل زانو معمولاً به دو دسته عفونت های زودرس و دیررس تقسیم می شوند. عفونتهای اولیه در عرض چند هفته یا چند ماه پس از جراحی رخ میدهند و اغلب با جراحی برای پاکسازی عفونت و به دنبال آن آنتیبیوتیکدرمانی با هدف قرار دادن باکتری خاصی که باعث عفونت میشود، درمان میشوند. ممکن است چندین عمل جراحی لازم باشد و آنتی بیوتیک ها معمولاً حداقل به مدت ۶ هفته ادامه می یابد. درمان عفونت های دیررس دشوارتر است و اغلب برای هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها قبل از تشخیص عفونت وجود داشته است. اگر عفونت برای مدت طولانی وجود داشته باشد، ایمپلنت های جایگزین زانو ممکن است شل شوند.
در این موارد، ایمپلنت ها اغلب نیاز به برداشتن و درمان عفونت دارند. در اغلب موارد، جایگزینی زانوی عفونی برداشته میشود، عفونت به مدت حداقل ۶ هفته با آنتیبیوتیک درمان میشود و پس از درمان عفونت، تعویض مفصل زانو انجام میشود. این به اصطلاح جایگزینی مجدد دو مرحله ای زانو است، زیرا دو عمل جراحی مختلف انجام می شود، یکی برای برداشتن زانوی عفونی و دیگری برای جایگزینی زانو جدید. در برخی موارد، یک تجدید نظر یک مرحلهای که در آن تعویض مفصل زانو عفونی برداشته میشود و در طی همان جراحی یک مفصل جدید قرار داده میشود، میتوان انجام داد. با این حال، باید احتیاط کرد، زیرا اگر عفونت به اندازه کافی درمان نشود، احتمالاً جراحی اضافی لازم خواهد بود.
راه های پیشگیری از ابتلا به عفونت بعد از تعویض مفصل زانو
مهمترین اولویت تعویض زانو، جلوگیری از بروز عفونت است. برخی از خطرات ایجاد عفونت را می توان به گونه ای مدیریت کرد که به کاهش تأثیر این عوامل کمک کند.
به عنوان مثال، قبل و در حین جراحی تعویض مفصل زانو، اقدامات زیر ممکن است به کاهش خطر عفونت کمک کند:
استفاده از آنتیبیوتیکهای پیشگیرانه
داروهای پیشگیرانه ممکن است به کاهش خطر عفونت جایگزینی زانو کمک کنند.
استفاده از آنتی بیوتیک ها
این آنتی بیوتیک ها باید بلافاصله قبل، حین و بعد از عمل تا ۲۴ ساعت تجویز شوند.
کوتاه نگه داشتن زمان عمل
زمان عمل کوتاه، آسیب پذیر بودن زخم را در برابر عفونت کاهش می دهد.
کاهش تعداد افراد حاضر
محدود کردن تعداد افراد و محدود کردن تعداد دفعات رفت و آمد آنها ممکن است باکتریهای موجود در اتاق و در نهایت خطر عفونت را کاهش دهد.
استفاده از تجهیزات استریل
اتاق جراحی، اتاق ریکاوری، وسایل جراحی و مفصل مصنوعی همگی باید استریل شوند.
غربالگری باکتری در بینی
اگر فردی انواع خاصی از باکتری های مضر را در مجرای بینی خود داشته باشد، ممکن است خطر عفونت را افزایش دهد. برخی از بیمارستان ها قبل از عمل این باکتری ها را بررسی می کنند. در صورت یافتن باکتری های مضر، به فرد پماد آنتی باکتریال داده می شود تا از آن استفاده کند. برخی از مراکز پزشکی به طور معمول چندین روز قبل از جراحی مجاری بینی را با موپیروسین کلونیز می کنند.
شستشوی پوست با کلرهگزیدین
این ممکن است به کاهش تعداد باکتری های مضر روی پوست قبل از جراحی کمک کند.
پس از انجام عمل جراحی تعویض مفصل زانو، اقدامات زیر ممکن است به کاهش خطر عفونت کمک کند:
- پیروی از توصیه های پزشک در مورد نحوه درمان زخم
- بریدگیها، زخمها یا سوختگیها را به محض وقوع، تمیز کنید و بپوشانید.
- بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، زیرا عفونت در دهان ممکن است به مفصل مصنوعی سرایت کند.
درمان عفونت تعویض مفصل زانو تا چه اندازه موفقیت آمیز است؟
موفقیت درمان عفونت های تعویض مفصل زانو به عوامل مختلفی بستگی دارد. عفونت هایی که زود تشخیص داده می شوند، نسبت به عفونت های دیررس بهتر عمل می کنند. عفونت های باکتریایی که به آنتی بیوتیک های بیشتری حساس هستند، راحت تر از عفونت های مقاوم درمان می شوند. به طور کلی، موفقیت درمان در محدوده ۷۰٪ تا ۹۰٪ است. برخی از بیماران ممکن است به چندین روش جراحی نیاز داشته باشند و در شرایط نادر، برخی از بیماران به طور نامحدود به درمان آنتی بیوتیکی معروف به درمان سرکوبگر مزمن ادامه می دهند. در این مواقع احساس می شود که یا عفونت قابل درمان نیست و یا درمان برای بیمار بسیار سخت خواهد بود و هدف کنترل عفونت بدون درمان است.
هنگامی که عفونت درمان شد و بیماران یک تعویض زانو با عملکرد طبیعی انجام دادند، میتوانند تمام فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرند. در حالی که درمان عفونت تعویض مفصل زانو طولانی و سخت است، جراحان ارتوپد موافقند که با درمان مناسب و تهاجمی، اکثر بیماران میتوانند سبک زندگی فعال عادی خود را از سر بگیرند. متأسفانه، حتی در بهترین شرایط، عفونت تقریباً همیشه منجر به از دست دادن عملکرد جایگزینی زانو می شود، حتی اگر عفونت از مفصل جایگزین شده ریشه کن شود.
جمع بندی
همان طور که اشاره شد، عفونت ناشی از جراحی تعویض مفصل زانو قابل درمان است. ناگفته نماند که این درمان، زمانی موفقیت آمیز است که فرد درمان مناسبی دریافت کند. در نتیجه درمان به موقع، درد و تورم اطراف مفصل بهبود می یابد و فرد دوباره توانایی حرکت خود را به دست می آورد. به طور کلی، پیروی از اقدامات پیشگیرانه قبل و بعد از عمل جراحی، خطر عفونت بیشتر و پیشرفت آن را کاهش می دهد.
کلینیک مجهز و تخصصی فیزیوتراپی ایرانیان در اصفهان
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان، باشگاه بدنسازی ایرانیان و استخر آب درمانی ایرانیان تمام تلاش خود را برای بهبود بیماران به کار گرفته است. این مجموعه تحت مدیریت علی رضا صدیقی و دکتر مهدی صدیقی متخصص طب فیزیوتراپی و توانبخشی اداره می گردد. برای آشنایی بیشتر با مجموعه سلامت ایرانیان و خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می توانید به صفحه اینستاگرام فیزیوتراپی ایرانیان مراجعه نمایید.
سوالات متداول
عفونت تعویض مفصل زانو چه زمانی رخ می دهد؟
عفونت تعویض مفصل زانو می تواند در هر زمانی پس از جراحی رخ دهد. مثلاً ممکن است در طول بستری شدن در بیمارستان پس از جراحی، زمانی که فرد بعد از جراحی به خانه می رود و یا ماه ها یا حتی سال ها پس از جراحی ایجاد شود.
عفونت تعویض مفصل زانو با کدام علائم همراه است؟
افزایش قرمزی، گرما، حساسیت، تورم یا درد در اطراف زانو، تب بالاتر از ۱۰۰ درجه فارنهایت (۳۷.۸ درجه سانتیگراد)، لرز، تعریق شبانه، خستگی، تخلیه از محل برش بعد از چند روز اول که ممکن است خاکستری و بوی بدی داشته باشد.
چه کسانی در معرض ابتلا به عفونت جراحی تعویض مفصل زانو هستند؟
افراد متبلا به بیماری هایی مانند درماتیت یا پسوریازیس، مشکلات دندانی، دیابت، اچآیوی، لنفوم، چاقی با BMI بالای ۵۰، بیماری عروق محیطی، بزرگ شدن پروستات که باعث مشکلات ادرار یا عفونت دستگاه ادراری می شود، روماتیسم مفصلی، عفونت های مکرر دستگاه ادراری.
همچنین افرادی که دخانیات مصرف می کنند، قبلاً یک عفونت جزئی یا عمده در پروتز خود داشته اند، قبلا جراحی زانو انجام داده اند، درمان هایی دریافت می کنند که سیستم ایمنی را سرکوب می کند، مانند داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند کورتیکواستروئیدها یا درمان هایی مانند شیمی درمانی، در خطر ابتلا به عفونت جراحی تعویض مفصل زانو هستند.